Fazolová polévka na kyselo
Ingredience
Fazole
- 60 g fazolí
- voda
- 2 Ks nového koření
- 1 ks bobkového listu
Polévka
- ½ lžičky celého kmínu
- ¼ lžičky celé bílé hořčice
- 2 lžíce oleje
- 1 střední očištěná cibule
- 1 malá očištěná mrkev
- 1 střední očištěná brambora
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
- 1 l vývaru nebo vody
- sůl
- špetka kurkumy
- 1 lžíce octa
- 35 g smetany případně rostlinné smetany
Instrukce
Fazole
- Fazole přes noc namočíme do studené vody.
- Ráno vodu slijeme a fazole uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
- Vývar z fazolí použijeme na přípravu polévky.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet a smetanu.
Dohotovení
- Do hotové polévky přidáme uvařené fazole a necháme ji přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: