Tisk
Mrkvový krém
Mrkev v tomto receptu můžeme nahradit jinou kořenovou zeleninou.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g bílá celé bílé hořčice
- 25 ml oleje
- 160 g mrkve
- 100 g očištěné cibule
- 9 g česneku
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 4 g čerstvého zázvoru
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 1050 ml vývaru nebo vody
- 10 g soli
- 80 g očištěných brambor
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka muškátového oříšku
- 10 ml octa
- 2 špetky majoránky
Instrukce
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, nastrouhaný čerstvý zázvor a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme minimálně 20 minut pod pokličkou.
- Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet a majoránku.
- Polévku rozmixujeme na krém.
Poznámky
Alergeny: 10 Hořčice