Mrkvový krém

Tisk

Mrkvový krém

Mrkev v tomto receptu můžeme nahradit jinou kořenovou zeleninou.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Mrkev, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g bílá celé bílé hořčice
  • 25 ml oleje
  • 160 g mrkve
  • 100 g očištěné cibule
  • 9 g česneku
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 4 g čerstvého zázvoru
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 1050 ml vývaru nebo vody
  • 10 g soli
  • 80 g očištěných brambor
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 10 ml octa
  • 2 špetky majoránky

Instrukce

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhanou mrkev.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, nastrouhaný čerstvý zázvor a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme nakrájené brambory, kurkumu, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme minimálně 20 minut pod pokličkou.
  • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet a majoránku.
  • Polévku rozmixujeme na krém.

Poznámky

 
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Polévky
X