Tisk
Gulášová polévka s hlívou ústřičnou
Gulášová polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka nebo jako hlavní chod. Gulášová polévka s Hlívou ústřičnou, zahuštěná Hraškou, je neodolatelně dobrá. Je i velmi výživná a sytá, takže nám může nahradit i celé jídlo.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Hlíva ústřičná
- 150 g hlívy ústřičné
- 20 ml oleje
- 2 g soli
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 200 g očištěné cibule
- 50 g očištěné mrkve
- 50 g celeru
- 20 g česneku podle chuti i více
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka chilli
- 10 g sladké mleté papriky
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 200 g očištěných brambor
- 1 špetka majoránky
Instrukce
Hlíva ústřičná – restování
- Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
- Kousky hlívy orestujeme na oleji.
- Nakonec osolíme.
- Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
- Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.
Dohotovení
- Do polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření, celý kmín a hořčičné semínko vytvoří v receptu jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vypadá to opravdu moc dobře! Hned bych si ji dala 😆