Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Tisk

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Gulášová polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka nebo jako hlavní chod.
Gulášová polévka s Hlívou ústřičnou, zahuštěná Hraškou, je neodolatelně dobrá. Je i velmi výživná a sytá, takže nám může nahradit i celé jídlo.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Hlíva ústřičná

  • 150 g hlívy ústřičné
  • 20 ml oleje
  • 2 g soli

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 20 ml oleje
  • 200 g očištěné cibule
  • 50 g očištěné mrkve
  • 50 g celeru
  • 20 g česneku podle chuti i více
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka chilli
  • 10 g sladké mleté papriky
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 200 g očištěných brambor
  • 1 špetka majoránky

Instrukce

Hlíva ústřičná – restování

  • Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
  • Kousky hlívy orestujeme na oleji.
  • Nakonec osolíme.
  • Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.

Dohotovení

  • Do polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření, celý kmín a hořčičné semínko  vytvoří v receptu jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Categories: Polévky, Houby

One Response

  • Jana napsal:

    Vypadá to opravdu moc dobře! Hned bych si ji dala 😆

X