Polévka žampionový krém

Tisk

Polévka žampionový krém

Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Žampiony

  • 110 g žampionů Jiné houby
  • 15 ml oleje
  • 2 g soli

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 15 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 50 g očištěné mrkve
  • 130 g očištěných brambor
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého peře
  • 1 špetka chilli
  • 38 g Hrašky na zahušťování
  • 960 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 8 ml octu
  • 40 g sušeného sójového mléka

Instrukce

Žampiony – restování

  • Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
  • Plátky orestujeme na oleji.
  • Nakonec osolíme.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.
  • Vyndáme bobkový list a nové koření.
  • Polévku rozmixujeme na krém.

Podávání

  • Polévku podáváme ozdobenou restovanými žampiony.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Categories: Polévky, Houby
X