Polský boršč s červenou řepou
Boršč bychom si měli připravovat pravidelně. Polévka zahuštěná Hraškou je sytá, krémově hladká, je plná zeleniny, má krásnou barvu díky červené řepě a jemnou chuť po smetaně. Nutná dávka hrachu nám zvýší podíl luštěnin v našem jídelníčku, aniž bychom to postřehli.
Ingredience
- ½ lžičky celého kmínu
- ¼ lžičky celé bílé hořčice
- 2 lžíce oleje
- 1 střední očištěná cibule
- 1 malá očištěná mrkev
- kousek celeru
- 1 malá očištěná brambora
- 100 g očištěné červené řepy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 1 lžičky cukru
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
- 1 l vývaru nebo vody
- sůl
- 100 g smetany případně rostlinné smetany
- 60 g Kysané zelí
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme smetanu a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme jej nadrobno.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Orestované koření dodá jídlu dobrou hlubokou chuť a podpoří naše trávení.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: