Česneková pomazánka

    Můžete sdílet na:
    Česnek je považován za jeden z největších darů přírody pro zdraví člověka.
    Česneková pomazánka se tradičně připravuje ze strouhaného sýru a majonézy. Ta naše z vyšlehaného hraškového základu je však mnohem zdravější.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 150 ml slunečnicového oleje
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 2 g Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • sůl

    Ochucení pomazánky

    • 50 g nakládaného okurku
    • 20 g plnotučné hořčice
    • 50 g cibule
    • 40 g česneku nebo dle chuti

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Polovinu česneku nakrájíme najemno a osmahneme na oleji, přidáme Mahá koření a krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout.

    Ochucení pomazánky

    • Nakládané okurky nastrouháme, zbylou část česneku utřeme.
    • Oloupanou cibuli nakrájíme najemno.
    • Hraškové máslo rozmixujeme s hořčicí, třeným česnekem a nakládanými okurkami na hladký krém.
    • Nakonec do pomazánky vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a dochutíme dle potřeby.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Česnek, Hraška, Hraška na zahušťování, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: