Chřestový nákyp

Tisk

Chřestový nákyp

Bešamel z bílé mouky nahradíme výživnějším a chutnějším bešamelem z Hrašky. Nákyp je velmi chutný i bez sýru, ale pro milovníky sýrů získá tento recept mimořádnou chuť. Když se skamarádíme s přípravou bešamelu, připravíme toto jídlo rychle a snadno.
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Chřest, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Vařená zelenina

  • 400 g chřestu
  • sůl

Hraška bešamel s cibulkou

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 60 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 350 ml vody nebo vývaru
  • 4 g soli
  • 10 g citronové šťávy nebo octa
  • 50 g sušené sójové mléko Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.

Dohotovení

  • 200 g sýru nebo tofu
  • tuk na pečení
  • petrželová nať

Instrukce

Vařený chřest

  • Chřest podle potřeby oloupeme a dřevnaté spodní části odkrojíme. Hlavičky necháme.
  • Očištěný chřest uvaříme v páře nebo v osolené vodě do poloměkka.
  • Chřest scedíme. Vývar můžeme použít na přípravu bešamelu nebo polévky.

Hraškový bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Dohotovení

  • Sýr nebo tofu nastrouháme.
  • Smícháme chřest, uvařený bešamel a nastrouhaný sýr.
  • Směs klademe na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 160 °C.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby měla při zapékání každá směs svoji chuť. Všechny chutě se pak vzájemně propojí a vytvoří harmonický celek.
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit i jinou zeleninou, podle toho co máme právě po ruce.
 Je důležité, aby byl bešamel z Hrašky dobře uvařený a nebyl cítit po hrachu.
Mahá koření pomáhá dobrému trávení a vytváří hlubokou chuť v pokrmu.
Alergeny:  10 Hořčice
Categories: Zapékané
X