Květák po toskánsku

Tisk

Květák po toskánsku

Zapečený květák se sušenými rajčaty, sýrem a bešamelem z Hrašky je neodolatelně chutný, svěží a přitom i výživný.
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Květák, Mahá koření, Slané, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Květák

  • 500 g květáku
  • 20 ml oleje
  • sůl

Hraška bešamel

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 60 ml oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 400 ml vývaru nebo vody
  • 4 g soli
  • 4 g citronové šťávy – dle chuti

Zelenina

  • 20 ml oleje
  • 100 g červené cibule
  • 100 g čerstvých rajčat
  • 50 g sušených rajčat
  • sůl

Dohotovení

  • bazalka
  • 200 g sýru typu čedar
  • petrželová nať

Instrukce

Květák

  • Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Růžičky květáku promícháme v míse s olejem a solí a dáme na plech.
  • Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut, až je květák měkký. Doba pečení je závislá na velikosti růžiček.
  • Na zapékání můžeme použít i květák uvařený ve vodě. Pečený květák dodává pokrmu výraznější chuť.

Hraškový bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a na něm orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina

  • Červenou cibuli, čerstvá i sušená rajčata nakrájíme na nudličky.
  • Krátce orestujeme na oleji a osolíme.

Dohotovení

  • Sýr nastrouháme.
  • Upečený květák vložíme do vymazané pečící formy.
  • Smícháme 3/4 nastrouhaného sýru, zeleninovou směs, bazalku a bešamel.
  • Květák v zapékací formě pokryjeme touto směsí.
  • Pečeme 25 až 30 minut, podle velikosti zapékací mísy, až povrh zezlátne.
  • Nakonec posypeme zbylou částí strouhaného sýru a sýr necháme rozpustit.
  • Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Alergeny:  7 Mléko, 10 Hořčice
Categories: Zapékané
X