Zeleninové muffiny -mini quiche

    Můžete sdílet na:
    Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané Zeleninu syrovou či vařenou.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 lidé
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 300 g Hrašky na obalování
    • 100 g olej
    • 700 ml zeleninový vývar či voda
    • hrst petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
    • 10 g česneku
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 g Mahá koření
    • 300 i více g jakékoli zeleniny, cibule či brambor

    Instrukce
     

    Příprava zeleniny

    • Na přípravu tohoto receptu mohu použít jakoukoli zeleninu: mrkev, celer, zelí rajčata, papriku, cibuli, brambory …květák, brokolici, špenát
    • Zeleninu jako je květák či brokolice krátce povaříme a nasekáme na kousky. Můžeme použít i zeleninu syrovou, ale v tom případě ji nastrouháme najemno.

    Příprava těstíčka

    • Smícháme vodu nebo vývar, Hrašku, třený česnek, mletý pepř, Mahá koření, bylinky a vše důkladně vyšleháme ponorným mixérem na hladké těstíčko.

    Příprava maffinů

    • Předehřejeme troubu na 200°C. Formy na muffiny vytřeme olejem nebo použijeme papírové košíčky.
    • Připravenou zeleninu promícháme s těstíčkem a rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků.
    • Pečeme v předehřáté troubě 20 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a zvolna dopékáme 15- 20 minut, podle velikosti košíčků.
    • Propečení zkontrolujeme tak, že blízko středu zapíchneme párátko. Po vytažení by mělo být suché.

    Servírování

    • Muffiny podáváme s vařenými bramborami či kaší, dresingem anebo za studena.

    Poznámky

    Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Bramboráčky, Brambory, Hraška, Mahá koření, Slané, Smažení, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: