Makové linecké – bez lepku

    Můžete sdílet na:
    Spolu s povidly tvoří makové linecké dokonalou kombinaci, na které si mohou pochutnat i lidé s bezlepkovou dietou.
    Calories

    Ingredience
      

    Těsto

    • 550 g Schär Mix it mouky universal
    • 200 g moučkového cukru
    • 1 špetka soli
    • 25 g Hraškay Vanilka
    • 150 g mletého máku
    • 300 g másla pro vegan variantu máslo od značky Alsan
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 12 g vanilkového aroma
    • voda / (rostlinné) mléko dle potřeby

    Dohotovení

    • oblibená marmeláda

    Instrukce
     

    Příprava těsta

    • Zkontrolujeme, jestli není mák hořký.
    • Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
    • Máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
    • Ze všech surovin vypracujeme těsto.
    • Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
    • Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
    • Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
    • Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
    • Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
    • Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.

    Dohotovení

    • Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
    • Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.

    Poznámky

    Klíčové slovo Cukroví, Hraška, Hraška Vanilka, Linecké, Mák, Sladké, Svačina, Vánoce, jak připravit mák, bezlepkové cukroví
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Můžete sdílet na:
    Subscribe
    Upozornit na
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments