Makové linecké – bez lepku
Spolu s povidly tvoří makové linecké dokonalou kombinaci, na které si mohou pochutnat i lidé s bezlepkovou dietou.
Ingredience
Těsto
- 550 g Schär Mix it mouky universal
- 200 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 25 g Hraškay Vanilka
- 150 g mletého máku
- 300 g másla pro vegan variantu máslo od značky Alsan
- 1 lžíce citronové šťávy
- 12 g vanilkového aroma
- voda / (rostlinné) mléko dle potřeby
Dohotovení
- oblibená marmeláda
Instrukce
Příprava těsta
- Zkontrolujeme, jestli není mák hořký.
- Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
- Máslo rozpustíme a spolu s citronovou šťávou přidáme do suché směsi.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto.
- Po vypracovaní těsta zkusíme kousek upéct, abychom si zkontrolovali, že není potřeba přidat ani vodu ani mouku.
- Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
- Nejdříve kousek těsta vyválíme a vyzkoušíme upečením, zda má dobrou konzistenci.
- Pak zkontrolujeme a podle potřeby dopečeme.
- Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
- Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
- Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
- Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Poznámky
- Pokud vás zajimá jak zdobit vánoční cukroví bez chemie a jak si vytvořit polevu bez bilků, tak se určitě podívejte na náš článek „Perníčky s polevou bez chemie“.
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:

