Jablkové flameri

    Můžete sdílet na:
    Flameri si můžeme představit jako puding z obilí.
    Kukuřičnou krupici můžeme nahradit jakoukoli jinou obilovinou. Hodí se rýže, stejně jako ovesné vločky i jáhly. Jen je třeba vždy obilovinu i Hrašku důkladně povařit. Hraška nám zvýší bílkoviny a tím se tento sváteční dezert promění ve zdravou svačinu, snídani či večeři. Hodí se i jako svačinka do práce či do školy.
    Porce 4 porce
    Calories

    Ingredience
      

    Jablka dušená

    • 50 g rozinek
    • 300 g jablek
    • 40 ml citronové šťávy
    • 1 š mleté skořice

    Flameri

    • 150 g kukuřičné krupice
    • 800 ml mléka (může být i rostlinné)
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
    • 1 špetka soli
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g krystalového nebo třtinového cukru
    • 2 g přírodního vanilkového aroma
    • olej na vymazání formiček

    Dohotovení

    • ovoce na zdobení
    • šlehačka
    • nastrouhaná čokoláda

    Instrukce
     

    Jablka dušená

    • Je důležité jablka předem podusit, anebo použít kompotované ovoce, které necháme odkapat. Syrové ovoce ve flameri pracuje a zkracuje jeho trvanlivost.
    • Rozinky spaříme.
    • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
    • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.

    Flameri

    • Hrašku Vanilka, cukr a sůl dobře promícháme.
    • Kukuřičnou krupici zalijeme odměřeným množstvím horkého mléka, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je krupice poloměkká.
    • Za stálého míchání do vroucí krupice vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Do hotové krupice vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.

    Dohotovení

    • Pokud chceme flameri po vychladnutí vyklopit, je třeba formičky, misky nebo dortovou formu nejprve vymazat tukem.
    • Uvařené flemeri přelijeme do připravené nádoby a necháme vychladnout.
    • Pro slavností servírování podáváme s kopečkem šlehačky, posypané hoblinkami čokolády.

    Poznámky

    Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
    Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
     
    Klíčové slovo Hraška, Jablka, Kaše, Nákyp, Sladké, Vařené, Zdravé vaření, veganský recept, kukuřice, Bezlepkový recept
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments