Makové kuličky s rybízem

    Můžete sdílet na:
    Když se zadíváte na fotografii kuličky, napadne vás, že základ tohoto moučníku může být hrách?
    Spojení Hrašky Vanilka a máku je neuvěřitelně dobré a zdravé.
    A v tom je skryto tajemství Hrašky Vanilka, je zdravá a dá se z ní připravit mnoho úžasných dobrot.
    Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý, spojením s Hraškou Vanilka vznikne zdravá lahůdka.
    Varianta, která stojí za vyzkoušení, je do makové kuličky schovat sušenou švestku, kterou jsme naplnili mandlí.
    Calories

    Ingredience
      

    Hraškové máslo

    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g třtinového cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
    • 600 ml mléka (může být i rostlinné) Doporučujeme mandlové
    • 150 g mletého máku

    Ochucení krému

    • 50 g výrazné marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
    • 50 g čokolády, není nutné podle chuti
    • rum dle chuti / není nutné

    Dohotovení

    • sušené švestky
    • mandle

    Instrukce
     

    • Mák ochutnáme a zkontrolujeme, zda není hořký.
    • V misce promícháme Hrašku Vanilka, cukr, mletý mák a sůl.
    • Mléko a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
    • Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.
      Chuť makového krému je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme svěží chuť.
    • Kaši vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém.
    • Necháme vychladnout.

    Dohotovení

      Kuličky s rybízem či jiným ovocem.

      • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a vyválíme kuličky, které obalíme v oraženém máku a ozdobíme rybízem, či jiným ovoce a necháme vychladit.

      Varianta: Kuličky plněné sušenými švestkami a mandlemi.

      • Mandle spaříme a sloupneme.
      • Sušené švestky spaříme. Pokud jsou švestky tvrdé a vysušené, necháme je chvíli nabobtnat v malém množství převařené vody.
      • Švestky trochu osušíme. Do každé švestky vložíme mandli.
      • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a do každé vložíme jednu naplněnou švestku a zabalíme ji.
      • Mák na obalování na sucho orestujeme na pánvi.
      • Hotové kuličky můžeme obalit v opraženém máku, v nasekaných oříšcích či kokosu.
      • Před podáváním necháme vychladnout.

      Poznámky

      Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
      Pokud chcete vědět víc o máku, tak se určitě podívejte na článek Proč jíst mák, který je zaměřený na tuto skvělou potravinu.
      Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Mák, Rybíz, Sladké, Svačina, veganský recept, Bezlepkový recept, Občerstvení
      Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
      Subscribe
      Upozornit na
      guest
      0 Komentáře
      Nejstarší
      Nejnovější Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments