Tisk
Dýňové muffiny se skořicí
Existuje mnoho receptů na muffiny, v tom našem jsou vejce nahrazeny Hraškou vanilka. Spolu s celozrnnou moukou se tak zvyšuje výživnost tohoto receptu.
Porce 0
Kalorií
Ingredience
- 150 g dýně
- 1 špetka kurkumy
- 125 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 35 g opražených vlašských ořechů
- 10 g Hrašky Vanilka
- 10 g celozrnné mouky
- 1 špetka soli
- 160 g polohrubé mouky
- 4 g prášku do pečiva
- 3 g sody na pečení
- 140 ml mléka (nebo voda a 25 g sušeného sójového mléka)
- 75 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
- 10 ml rumu
Instrukce
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Dýni nakrájíme na menší kousky a uvaříme ji v mléce/vodě společně s kořením a cukrem.
- Poté co je dýně měkká ji rozmixujeme na pyré a necháme zchladnout.
- Ořechy nasekáme na drobné kousky.
- Smícháme všechny suché suroviny.
- Kypřící prášek a sodu přesejeme přes sítko do suchých surovin a promícháme.
- Přidáme odvážený olej, zbytek mléka/vody a rum. Vše důkladně promícháme.
- Nakonec přidáme hotové dýňové pyré a opatrně ho vmícháme do těsta.
- Hmotu nalijeme do připravených formiček, které jsme vyložili papírovými košíčky.
- Pečeme 20 minut při teplotě180 °C. Muffiny jsou upečené, když jim naskočí čepičky a vršek lehce zezlátne.
- Pak zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud se těsto na dřívko nelepí, muffin je propečený.
Poznámky
- Tipy: Oříšky můžeme nahradit kokosem.
- Toto těsto můžeme také nalít do vymazaných dortových forem či plechu, které vysypeme kokosem či moukou. Připravíme si tak skvělou buchtu či korpus na dorty.