Mřížkový koláč s makovou nádivkou

Tisk

Mřížkový koláč s makovou nádivkou

Křehký koláč se šťavnatou chutí máku a povidel, vše ozdobená elegantní mřížkou. Skvělá chuť a jemné listové těsto.
Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Klíčové slovo Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Listové těsto, Mák, Pečení, Sladké, Zdravé vaření
Porce 1 koláč
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Listové těsto

  • 2 balíčky listového těsta

Náplň maková

  • 150 g máku
  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 500 ml vody
  • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje
  • 100 g cukru
  • 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
  • špetka soli
  • perníkové koření podle chuti
  • rum podle chuti
  • 100 g povidel podle chuti

Instrukce

Příprava makové nádivky

  • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
  • Nejdříve mák ochutnáme zda není hořký.
  • Mák pomeleme.
  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
  • Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem, je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
  • Vodu s tukem přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme směs Hrašky do vroucí vody.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Podle chuti přidáme rum, povidla a perníkové koření.
  • Nádivku necháme vychladnout.

Příprava koláče

  • Těsto necháme rozmrznout.
  • Těsto vyválíme na plát podle velikosti plechu a za pomocí válečku přeneseme na plech.
  • Těsto na plechu potřeme vychladlou nádivkou.
  • Druhé těsto rovněž vyválíme na plát a za pomocí rádýlka nakrájíme na pásky silné asi půl centimetru.
  • Pásky za pomoci válečku přeneseme na nádivku a klademe rovnoměrně, tak abychom na povrchu vytvořili pravidelnou mřížku.
  • Vkládáme do předehřáté trouby na teplotu 180°C a upečte do zlatova.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
Categories: Sladká jídla
X