Mřížkový koláč s makovou nádivkou

    Můžete sdílet na:
    Křehký koláč se šťavnatou chutí máku a povidel, vše ozdobená elegantní mřížkou. Skvělá chuť a jemné listové těsto.
    Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou vanilka. tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    Porce 1 koláč
    Kalorií

    Ingredience
      

    Listové těsto

    • 2 balíčky listového těsta

    Náplň maková

    • 150 g máku
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 500 ml vody
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 100 g cukru
    • 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
    • špetka soli
    • perníkové koření podle chuti
    • rum podle chuti
    • 100 g povidel podle chuti

    Instrukce
     

    Příprava makové nádivky

    • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka. Získáme tak hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
    • Nejdříve mák ochutnáme zda není hořký.
    • Mák pomeleme.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
    • Sušené sójové mléko a vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem, je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
    • Vodu s tukem přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme směs Hrašky do vroucí vody.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Podle chuti přidáme rum, povidla a perníkové koření.
    • Nádivku necháme vychladnout.

    Příprava koláče

    • Těsto necháme rozmrznout.
    • Těsto vyválíme na plát podle velikosti plechu a za pomocí válečku přeneseme na plech.
    • Těsto na plechu potřeme vychladlou nádivkou.
    • Druhé těsto rovněž vyválíme na plát a za pomocí rádýlka nakrájíme na pásky silné asi půl centimetru.
    • Pásky za pomoci válečku přeneseme na nádivku a klademe rovnoměrně, tak abychom na povrchu vytvořili pravidelnou mřížku.
    • Vkládáme do předehřáté trouby na teplotu 180°C a upečte do zlatova.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
    Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Listové těsto, Mák, Pečení, Sladké, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments