Gratinované – zapečené brambory s cuketou
Brambory, které budete milovat.
Ingredience
- 1000 g očištěných brambor
- 500 g cukety
- 20 ml olivového oleje
- 200 g cibule
- 20 g česneku
- 4 g Mahá koření
- mletý černý pepř
- šťáva z jednoho citronu
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 2 g kurkumy
- tymián
- 400 ml mléka nebo smetany, pro vegany 400 ml vody a 100 g sušeného sójového mléka
- 200 g sýru eidam nebo uzeného tofu
Instrukce
- Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na plátky.
- Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
- Zalijeme mlékem, přidáme Hrašku, kurkumu, mletý pepř, tymián, citronovou šťávu, nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme. Pro vegany použijeme vodu, sušené sojové mléko a nastrouhané tofu. Tofu bude chutnější, když ho orestujeme spolu s cibulí.
- Na vymazaný plech naklademe na plátky nakrájené brambory a cuketu a zalijeme připravenou směsí.
- Vložíme do trouby, předehřáté na 160 – 180 °C a pečeme, až jsou brambory měkké, asi 50 až 60 minut.
Servírování
- Na talíři posypeme brambory drobně nakrájenou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem a jogurtovým dresinkem.
Poznámky
Podle sezóny můžeme použít jakoukoli zeleninu.
Alergeny: 7 mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!