Gratinované – Zapečené brambory s cuketou

    Můžete sdílet na:
    Brambory, které budete milovat. Recept je rychle připravený. Smícháme plátky syrových brambor a cukety, s Hraškou a kořením a dáme zapéci.
    Brambory a cuketa jsou spojené hustou smetanovou omáčkou z Hrašky, která voní po tymiánu. Cuketa vnáší do pokrmu svěžest a šťavnatost. A povrch zdobí křupavá kůrka.
    Při zapékání můžeme vynechat sýr, ale i tak budou brambory chutnat skvěle.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 1000 g očištěných brambor
    • 500 g cukety
    • 20 ml olivového oleje
    • 200 g cibule
    • 20 g česneku
    • 4 g Mahá koření
    • špetka mletého černého pepře
    • šťáva z jednoho citronu
    • 80 g Hrašky na zahušťování
    • 2 g kurkumy
    • tymián
    • 500 ml vody
    • 100 g sušeného sójového mléka Sušené sójové mléko a vodu nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou.
    • 200 g sýru eidam nebo uzeného tofu
    • nať mladé cibulky

    Instrukce
     

    • Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na tenké plátky.
    • Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
    • Smícháme mléko přidáme Hrašku, kurkumu, mletý pepř, tymián, citronovou šťávu, nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme. Pro vegany použijeme vodu, sušené sojové mléko a nastrouhané tofu.
    • Tofu bude chutnější, když ho orestujeme spolu s cibulí.
    • Na vymazaný plech naklademe na plátky nakrájené brambory a cuketu a zalijeme připravenou směsí.
    • Vložíme do trouby, předehřáté na 160 – 180 °C a pečeme, až jsou brambory měkké, asi 50 až 60 minut. Čas záleží na výšce zapékané vrstvy.

    Servírování

    • Na talíři posypeme brambory drobně nakrájenou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem a jogurtovým dresinkem.

    Poznámky

    • Podle sezóny můžeme použít jakoukoli zeleninu.
    • Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
    Alergeny:  7 mléko, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Cuketa, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: