Gratinované – Zapečené brambory s cuketou
Brambory, které budete milovat. Recept je rychle připravený. Smícháme plátky syrových brambor a cukety, s Hraškou a kořením a dáme zapéci.Brambory a cuketa jsou spojené hustou smetanovou omáčkou z Hrašky, která voní po tymiánu. Cuketa vnáší do pokrmu svěžest a šťavnatost. A povrch zdobí křupavá kůrka.Při zapékání můžeme vynechat sýr, ale i tak budou brambory chutnat skvěle.
Ingredience
- 1000 g očištěných brambor
- 500 g cukety
- 20 ml olivového oleje
- 200 g cibule
- 20 g česneku
- 4 g Mahá koření
- špetka mletého černého pepře
- šťáva z jednoho citronu
- 80 g Hrašky na zahušťování
- 2 g kurkumy
- tymián
- 500 ml vody
- 100 g sušeného sójového mléka Sušené sójové mléko a vodu nahradíme jakýmkoli mlékem či smetanou.
- 200 g sýru eidam nebo uzeného tofu
- nať mladé cibulky
Instrukce
- Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na tenké plátky.
- Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
- Smícháme mléko přidáme Hrašku, kurkumu, mletý pepř, tymián, citronovou šťávu, nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme. Pro vegany použijeme vodu, sušené sojové mléko a nastrouhané tofu.
- Tofu bude chutnější, když ho orestujeme spolu s cibulí.
- Na vymazaný plech naklademe na plátky nakrájené brambory a cuketu a zalijeme připravenou směsí.
- Vložíme do trouby, předehřáté na 160 – 180 °C a pečeme, až jsou brambory měkké, asi 50 až 60 minut. Čas záleží na výšce zapékané vrstvy.
Servírování
- Na talíři posypeme brambory drobně nakrájenou petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem a jogurtovým dresinkem.
Poznámky
- Podle sezóny můžeme použít jakoukoli zeleninu.
- Na téma cuketa jsme si pro Vás připravili celý článek, který můžete nalézt tady.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!