Pravidla pro očistnou kůru

Pravidla pro očistnou kůru

Doba pro změnu stravování

Jaká pravidla pro očistu si letos zvolíme?
Uděláme si důkladnou kůru podle doporučení nějaké autority anebo budeme postupně dělat malé změny podle svých sil a možností, abychom po celý zbytek roku žili zdravěji?

Postní období začíná v tomto roce 22. února Popeleční středou a končí na Zelený čtvrtek 6. dubna.
Březen se tak stává důležitou dobou pro změnu stravování a naši očistu.
V tomto období je na nás každoročně vyvíjen tlak, abychom dělali různé formy půstu, očist či detoxikačních technik. Ale je jich tolik! Je těžké se vyznat, co je správné, a hlavně, co je vhodné pro mě a moji rodinu, moje děti.
Naše kulturní dědictví stojí na křesťanských základech. A právě křesťané se na Velikonoce nejvíce připravují. Věřící se snaží obnovit svůj vnitřní život. Zpomalit, zamyslet se, být s rodinou, dětmi a svými blízkými. Vyřešit hádky a spory.
A kolem nás se začíná probouzet příroda a říká nám: „Pojď, proběhni se po louce, jaro je tu“.
Naši předci žili v daleko skromnějších podmínkách, ale svátky prožívali společně a velmi intenzivně. Dnes musí hledat každý sám to, co je pro něho dobré.

Kvalita tekutin

Každičký den je třeba dbát na dostatek kvalitních tekutin, nejenom v době očisty. Dovídáme se, kolik tekutin máme za den přijmout, ale důležité je, jaké tekutiny pijeme. Nejlepší je studánková voda, nebo alespoň ta nejlepší, kterou máme po ruce.
Důležité je začít hned ráno. Když se probudíme, pořádně se napijeme, nejlépe vlažné vody. Pokud začneme jen kávou a spěcháme do práce, zpravidla nás začne brzy bolet hlava.
Pitný režim neznamená vypít vše najednou, ale postupně v průběhu celého dne vypít po malých dávkách doporučené množství tekutiny.

Kvalita surovin

Snažíme se vařit si co nejčastěji jednoduchá jídla ze základních surovin – obilovin, luštěnin, ovoce a zeleniny, nejlépe v bio kvalitě. Bez konzerv a polotovarů bude mít naše trávení víc sil na očistu a ozdravění. V postním období se doporučuje z jídelníčku vynechat maso, mléko, mléčné výrobky a sladkosti.
Místo velkých porcí těžce stravitelného jídla dáváme přednost polévkám či zeleninovým salátům s topinkou opečenou na sucho. Vždy máme po ruce česnek, cibuli, křen a kyselé zelí.
A pomáhá i stále připomínaná zásada: nejíme těsně před tím, než jdeme spát.
To jsou pravidla, která jsme bezesporu již mnohokrát slyšeli. A kolik z nich se nám stalo vlastní?

Absolutní dokonalost je vždy problematická
Když se s někým pohádáme, potřebujeme sníst např. tabulku čokolády, abychom se uklidnili. Čokoláda nám pomůže se uvolnit, než najdeme řešení problému. A proto nám postní doba připomíná, abychom pamatovali i na svůj vnitřní život. Abychom očistili nánosy starých křivd a sporů a nemuseli zahánět stres přejídáním a sladkostmi.

Pravý a falešný hlad

Jíme jen tehdy, máme-li hlad!
Přestaneme jíst o něco dříve, než si všimneme, že jsme nasyceni.

Pocit nasycení zaregistrují včas jen ti, co věnují velkou pozornost kousání jídla v ústech. Doporučuje se 50 x rozžvýkat jedno sousto, ale J. Schilling ve své knize „Prožvýkej se do zdraví!“ doporučuje jedno sousto požvýkat 100 – 200 x. Vyzkoušejte to, je to zajímavá zkušenost. Rozvine se nám chuť a vnímání opravdových potřeb svého těla a nikdy se nepřejíme. Poctivým kousáním se uklidníme a uvolníme, zlepší se naše trávení. Zajímavé je i pozorovat, jak je pro nás důkladné kousání těžké a jak to souvisí s naší psychikou.
Často jíme jenom proto, že jsme v napětí a potřebujeme se uvolnit. V tomto případě je nám jídlo prostředkem k uklidnění. Důsledkem toho je tloustnutí.

Nejrychlejší cesta k nalezení pravého hladu
Abychom si v sobě navodili pocit pravého hladu, musíme mezi jídly dělat přestávku alespoň 3 až 4 hodiny. To znamená, že se najíme a do dalšího jídla nejíme žádné sušenky, kávu či oříšky. Pijeme jen vodu či čaj, aby naše trávení mohlo v klidu a nerušeně pracovat. To je základní předpoklad, abychom pocítili pravý hlad.
Dřív byl tento pocit každodenní součástí života prostých lidí, dnes ho musíme v sobě znovu nastolit. Vytvořit si pro takový režim pravidla. Pak přirozeně přejdeme ke snížení porcí jídla a budeme pečlivě dbát na to, aby bylo naše jídlo připraveno z těch nejkvalitnějších surovin.
Obnovit v sobě přirozený pocit hladu je tedy nezbytnou podmínkou správné výživy, a tedy našeho zdraví.
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru