Předvánoční čas s Hraškou

Předvánoční čas s Hraškou

Příprava na oslavu vánoc

Místo shonu a nákupů si užijme atmosféru adventu.

Prosinec je měsícem příprav na oslavu Vánoc, měla by to být doba zklidnění, rozjímání a radostného očekávání. Bohužel se však vytrácí vnitřní prožívání této doby. Pro většinu z nás je prosinec časem shonu a stresu, který trávíme v přeplněných obchodních centrech nebo při velkém vánočním úklidu či přípravě vánočního cukroví.
Abychom si dobu vánoční dostatečně užili, je dobré začít již o adventu. Vlastní doba vánoční je krátká a velmi rychle uteče. Advent, to jsou čtyři týdny před vánočními svátky. Zastavme se proto na chvíli a užívejme si neopakovatelné předvánoční atmosféry.
Pro mnoho lidí na světě jsou Vánoce a Štědrý večer nejvýznamnější událostí každého roku. Vánoce nám připomínají narození Ježíše Krista, symbolu odpuštění a lásky.
V době vánoční je celý svět najednou krásnější. Alespoň na chvíli jsou na sebe lidé hodnější a přívětivější, snaží se odpustit. Z historie víme, že i když se bojovalo, tak se válka na dobu Vánoc přerušovala, byl klid zbraní.
Myslím, že ten nejdůležitější dárek, který si můžeme dát, je náš čas. Je jedno, zda půjdeme do lesa na procházku, či společně připravíme jídlo.
Jsme tu jeden pro druhého. Svůj čas dáváme těm, na kterých nám záleží. Ale to nejdůležitější je, dát si takový čas i sobě.

Předvánoční čas na jídlo

Dobrá kondice před vánocemi

Co vařit, abychom vše dobře zvládli a uchovali si dobrou kondici? Je dobré myslet na pravidelné výživné jídlo, které nám nedá moc práce, ale podpoří naši vitalitu a dobrou náladu. Stále platí, že základem zdravé stravy jsou kvalitní potraviny.

Pro inspiraci nabízím několik receptů, které jsou rychle uvařené, a přitom jsou výživné a syté.

V každou dobu nás potěší hustá přesnídávková polévka, zahuštěná Hraškou a podávaná se sýrovými krutony. Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou.

Jídlo, které si určitě oblíbíte a budete je připravovat častěji, jsou zapečené brambory. Výhodou tohoto receptu je, že pracujeme se syrovými bramborami. Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, Hrašku smícháme s kořením a smetanou, promícháme, dáme na plech a za hodinu máme výtečné jídlo. Gratinované – zapečené brambory s cuketou s nivou či uzeným tofu. Místo cukety použijeme podle sezóny jakoukoli zeleninu.

Je přirozené, že máme chuť na sladké. Sladkosti a dezerty s Hraškou představují revoluci v kuchyni. Nemusíme si vyčítat, že jsme přijali zbytečné kalorie, ale naopak s Hraškou přijímáme vlákninu, hořčík, zinek, železo a draslík.

Je důležité Hrašku od začátku vařit s cukrem i tukem. Společným varem všech ingrediencí dochází k jejich homogenizaci, tedy k propojení buněk jednotlivých surovin. Výsledný pokrm je potom dobře stravitelný, chuť je lahodně sladká a máslová. Spotřebujeme méně cukru a tuku, než kdybychom je přidali až na konec varu.

Stejné pravidlo platí i při slazení kaší. Je lepší vařit kaši od začátku s cukrem a tukem, než cukr sypat nakonec na povrch kaše.

Když vaříme cukr společně s kaší, tak nezvyšuje její glykemický index. Jednoduše to poznáme podle příjemného pocitu v břiše, když dojíme. To obzvláště ocení lidé, kteří mají trávicí problémy. Podobně je to i s horkou čokoládou. V zimním čase splní naši potřebu sladkého, a přitom nás zasytí.

Horká čokoláda s Hraškou Vanilka

Dobrota zdravě

Čokoládové nápoje jsou většinou zahuštěné škrobem či pudingem. Hraška učiní z obyčejného nápoje nejen pochoutku, ale i zdravé a výživné jídlo.

Je obrovský rozdíl, jestliže při přípravě použijeme škrob, který byl při výrobě zbaven většiny výživných látek, anebo Hrašku, která má vysoký obsah vlákniny a přináší tělu i hořčík, zinek, železo a draslík.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru