Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou

Ing. Eliška Škvařilová
Hustá přesnídávková polévka zahuštěná Hraškou.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hlíva ústřičná – restování

  • 100 g hlívy ústřičné
  • 10 ml oleje
  • 2 g soli

Polévka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 15 ml oleje
  • 100 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 30 g mrkve
  • 15 g celeru
  • 50 g očištěných brambor
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 8 ml citronové šťávy nebo Octa

Instrukce
 

Hlíva ústřičná – restování

  • Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji a nakonec osolíme.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, muškátový oříšek a vše krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme ocet.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme ji přejít varem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Banán, Cibulačka, Cibule, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru