Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou
Hustá přesnídávková polévka zahuštěná Hraškou.
Ingredience
Hlíva ústřičná – restování
- 100 g Hlíva ústřičná
- 10 g Olej
- 2 g Sůl
Polévka
- 1 g Kmín celý
- 1 g Hořčice bílá celá
- 15 g Olej
- 100 g Cibule očištěná
- 7 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 30 g Mrkev
- 15 g Celer
- 50 g Brambory očištěné
- 30 g Hraška na zahušťování
- 1000 ml Vývar nebo voda
- 8 g Sůl
- 8 g Citronová šťáva / Ocet
Instrukce
Hlíva ústřičná – restování
- Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky.
- Kousky orestujeme na oleji a nakonec osolíme.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, muškátový oříšek a vše krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory a orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet.
Dohotovení
- Do hotové polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme ji přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!