Zdravě žít jako vegetarián a vegan

Zdravě žít jako vegetarián a vegan

Jíst zdravě

Zdravě žít…

Ptáte-li se, jaký je vliv vegetariánské stravy na zdraví, je třeba si položit otázku, jakým způsobem se správně stravovat, aby se blahodárný účinek bezmasé stravy mohl projevit v celé své kráse na našem zdraví i životě.

Dnes již pro mnohé není takový problém zajít do obchodu se zdravou výživou a poohlédnout se po rozmanitém sortimentu. Čím vlastně lze kvalitně (a nejlépe) maso nahradit z hlediska výživy? Jaká základní pravidla pro sestavování jídelníčku je třeba dodržovat? „Faktem je, že pro nahrazování masa neexistuje žádný důvod nutriční, pouze psychologický.

Všechny živiny (především plnohodnotné bílkoviny) jsou v dostatečné míře zastoupeny v rostlinné stravě – v jídelníčku vegetariánů jsou důležité zejména obiloviny se všemi součástmi zrna, luštěniny, olejnatá semena, zelenina a ovoce, které byly vypěstovány na půdě s dostatkem živin a nebyly znehodnoceny či kontaminovány při výrobě,“ říká Jaroslav Škvařil.

Jíme zdravě

Správně vyvážený vegetariánský jídelníček příznivě ovlivňuje vysoký krevní tlak, snižuje riziko cévní mozkové příhody, infarktů, nádorových onemocnění (zejména rakoviny tlustého střeva a konečníku), řeší nadýmání, zácpu, migrény, bolesti kloubů a spoustu dalších civilizačních neduhů.


Co jíst?
Bílkovinné koncentráty rostlinného původu (tofu, tempeh, Klaso Ceria, Robi apod.), obiloviny, luštěniny, mořské řasy, olejnatá semena, zeleninu a ovoce. Tip: Výborné a výživné je tzv. miso (fermentovaná pasta ze sojových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky) s kousky tofu a zeleninou.


Přece jen některým z nás pravděpodobně vrtá hlavou, zda tělu nebude cosi bez masa chybět.
Mnozí maso pojídající jsou dokonce skálopevně přesvědčení, že vegetariánství škodí zdraví. Ano, tak to také může být, pokud nedodržíme určité zásady…

Úskalím totiž bývá nakombinovat jídelníček správným způsobem, tak aby náš organismus nestrádal (ale to platí pro jedlíky masa i vegetariány). Pokud tedy někdo přesedlá ze šťavnatých pečínek na hromady bílého pečiva, sladkosti a tučné sýry, není v tom pražádná výhra. Spíše se stane kuličkou, která začne zdravotně chátrat, než by svému zdraví i ostatním skutečně pomohl. Vegetariánství by tedy nemělo být „pouze“ o odmítání masa, ale především cestou ke zdravému způsobu života…

Celý článek najdete na stránkách ČSVV zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru