Chřestová sezóna

Chřestová sezóna

Nenechte si ujít báječné recepty s chřestem a Hraškou

Chřest v naší kuchyni

V posledních letech stále více stoupá obliba jarní pochoutky – chřestu.

Dá se sice koupit po celý rok v supermarketech, ale hlavní sezóna českého chřestu je většinou od poloviny dubna do poloviny června.

Chřest není jenom gurmánskou delikatesou, ale je také velmi zdravý. Je označován za superpotravinu.
Říká se, že nejlepší chřest je čerstvý chřest. Abychom si na chřestu pochutnali, je potřeba věnovat pozornost jeho správné přípravě.

Zelený chřest se nemusí loupat. U bílého chřestu vybíráme silnější stonky, které oloupeme škrabkou. Odřízneme rovněž spodní část stonku, která bývá dřevnatá. Neloupeme hlavičku, neboť ta je velmi jemná a je nejchutnější částí.

Slupky chřestu a jeho spodní části můžeme použít k přípravě vývaru. Oloupaný chřest krátce povaříme v osolené vodě, pak vyndáme a zprudka zchladíme ve studené vodě. Takto připravený chřest použijeme k další přípravě.

Velkou lahůdkou je uvařený chřest politý rozpuštěným máslem.

Chřest s Hraškou

Ve většině receptů se spojuje jemná chuť chřestu se smetanou, sýrem anebo bešamelovou omáčkou z bílé mouky. Bílá mouka se dá v receptech nahradit mnohem výživnější variantou, a to je Hraška. Lahodná krémová chuť Hrašky vytvoří s chřestem dokonalé jídlo.

Hraška výborně zahustí chřestovou polévku i omáčku. Chceme-li chřest zapékat, připravíme si bešamelovou omáčku na zapékání z Hrašky.

Při správném provaření Hrašky bude chuť jídla jemná, budeme zdravě nasyceni a naše tělo přijme spoustu vlákniny a minerálií. Po jídle se budeme cítit lehce, ale sytě. A pokud je mezi námi někdo s bezlepkovou dietou, bude rovněž spokojený, protože Hraška lepek neobsahuje.

Lahůdkou je smažený chřest v těstíčku z Hrašky. Oproti klasickému trojobalu je to mnohem zdravější varianta. Když máme chuť na smažené, získáme díky Hrašce výživný pokrm. A pokud smažíme jen příležitostně, a ne každý den, nemusíme si nic vyčítat.

Když zrovna není chřestová sezóna, můžeme chřest nahradit pórkem, a to jeho bílou částí, ale můžeme ponechat i trochu zelených listů. Při používání pórku dbáme na jeho důkladné omytí, hlavně mezi listy bývá ukrytá hlína.

Obalovaný chřest v Hrašce
Smažené

Obalovaný chřest v Hrašce

0
Královská zelenina obalená a osmažená v těstíčku z Hrašky vytvoří opravdový zážitek pro gurmá
Chřestový nákyp
Zapékané

Chřestový nákyp

0
Tento recept je opravdovou lahůdkou, kterou budete mít rádi a budete jej pravidelně zařazovat.
Chřestová polévka
Polévky

Chřestová polévka

0
Ne této polévce si určitě pochutnáte. Je jemná, výživná a chutná po chřestu.
Chřest s jemnou omáčkou
Omáčky a šťávy

Chřest s jemnou omáčkou

0
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru