Jak obarvit citronovou polevu na zdobení perníčků bez použití chemických barviv

Jak obarvit citronovou polevu na zdobení perníčků bez použití chemických barviv

Každý rok si dáváme záležet na pečení perníčků a jejich zdobení.

Nejprve je potřeba perníčky upéct. Můžete vyzkoušet tento recept na perníčky s celozrnnou moukou a Hraškou Perníčky.
Perníčky jsou po upečení brzy měkké. Celozrnná mouka a Hraška jim dodá výživovou hodnotu, ale přitom neovlivní jejich tradiční chuť.
Základem úspěchu při zdobení perníčků je dobře umíchaná poleva.
Na přípravu polevy nepoužíváme vaječné bílky, aby recept mohli využít i ti, kteří ze svého jídelníčku vajíčka vyřadili.

Citrónová poleva bez bílků
140 g moučkového cukru
2 polévkové lžíce citronové šťávy

Postup přípravy:
Nejdůležitější při přípravě polevy je jemně mletý a přesátý cukr, ten nám zabezpečí, že poleva bude naprosto hladká.
V obchodě si koupíme extra jemný moučkový cukr. Cukr si můžeme i sami doma pomlet a přesít. Takto lze použít i třtinový či kokosový cukr.
Abychom se zbavili drobných krystalků a hrudek, které by nám mohly ucpávat zdobicí špičku, cukr několikrát prosejeme přes jemné sítko. Čím víckrát to uděláme, tím bude poleva nakonec lepší. Doporučujeme cukr přesít nejméně 2x.
Citronovou šťávu rovněž přecedíme přes jemné sítko, abychom odstranili jemná vlákna.
Cukr a citronovou šťávu třeme ručně přibližně 15 minut nebo tak dlouho, až je poleva dobře spojená a nestéká ze lžíce. Polevu doporučujeme míchat ručně bez použití mixéru, neboť mixér do polevy vhání vzduch a poleva se po uschnutí z perníčků drolí.
Hustotu polevy pravidelně zkoušíme. Správnou hustotu poznáme tak, že po kápnutí na talířek se poleva neroztéká a drží tvar. Poleva by měla být hustější. Pokud je moc řídká, tak se na ní po zaschnutí vytvářejí mapy.
Někdy se doporučuje přidat do polevy trochu škrobu, aby poleva lépe držela.
Ke zdobení používáme zdobicí trubičku nebo zdobicí sáček. Čím menší budeme mít otvor, tím lépe. Poleva, která má ideální konzistenci, půjde ze zdobícího sáčku snadno vytlačovat. Pro vytvoření složitějších vzorů je dobré polevu pokládat na povrch perníčku jako provázek.
Když všechnu polevu nespotřebujeme, nádobu s polevou těsně přikryjeme igelitovým sáčkem. Když budeme polevu příště potřebovat, rozehřejeme ji ve vodní lázni.

Barvení polevy

Na obarvení polevy použijeme běžné suroviny, které máme doma po ruce. Jednoduché je barvit základní polevu rozmixovaným sušeným ovocem, které přesejeme přes jemné sítko.
Nebo můžeme použít čerstvou šťávu, či šťávu z kompotu. Abychom získali barvu silnějšího odstínu, šťávu pomalu povaříme, tím se vyvaří přebytečné množství tekutiny a získáme sytější odstín. Před smícháním s cukrem barvu vždy přecedíme přes jemné sítko.

Do zásoby si můžeme připravit i barevný cukr. Ovocnou šťávu pomalu vaříme, čímž odstraníme přebytečnou vodu, pak šťávu přecedíme a smícháme s cukrem. Barevný cukr v troubě na plechu usušíme při teplotě 50 °C. Cukr si schováme a použijeme při barvení polev a krémů.

Bílá poleva – základní citronová poleva:
cukr + citronová šťáva.

Vínová poleva:
cukr + šťáva z červené řepy
Červenou řepu nastrouháme najemno a pak z ní vymačkáme šťávu, kterou prolisujeme přes jemné sítko.

Žlutá poleva:
základní citronová poleva + kurkuma (stačí opravdu troška kurkumy)

Hnědá poleva:
cukr + kakao, nejlépe tmavé kakao holandského typu + horká voda dle potřeby

Zelená poleva:
základní poleva + prášek z rozdrcené chlorely nebo zeleného ječmene, které přesejeme přes jemné sítko.
Na přípravu zelené polevy můžeme použít i šťávu z čerstvého špenátu.

Fialová poleva:
Cukr a přecezená šťáva z borůvek

Oranžová poleva:
Cukr a přecezená mrkvová šťáva

Kávová poleva:
Cukr a přecezená silná káva

Barevný kokos

Tento způsob barvení můžeme použít i na obarvení kokosu. Barevný kokos je pěknou ozdobou perníčků, cukroví a různých zákusků.
Postupujeme tak, že trochu slunečnicového oleje smícháme s přírodní šťávou nebo ovocným práškem a pak vše promícháme se strouhaným kokosem. Olej dodá kokosu pěkný lesk.
Když na obarvení kokosu použijeme šťávu, je dobré neupotřebený kokos nejprve nechat dobře proschnout, než ho uschováme, aby nám nezplesnivěl.
Čím ještě perníčky dozdobit
Na perníčky nanášíme nejrůznější vzory z barevných polev. Do polevy můžeme přikápnout malinko vody, pak je poleva řidší a dá se dobře po povrchu perníčku roztírat štětcem. Nakonec, dříve, než povrch zaschne, posypeme sekanými oříšky, pistáciemi nebo barevným kokosem.
Skvělé je i použití lyofilizovaného ovoce (ovoce sušeného mrazem). Toto ovoce si zachovává svou barevnost a dodá cukroví pestrost.
Ať se vaše perníčky letos líbí.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru