6. díl – Boj za legislativu a založení ČSVV

Založení ČSVV
Dnes se zaměříme na legislativní boj a institucionální práci, do které se Jaroslav a Eliška Škvařilovi pustili na konci 90. let. Ukazuje se, že cesta k prosazení zdravé výživy není jen o osvětě, ale i o neúnavné práci v úředních jednáních.
Přestože v roce 1994 byl zaveden lakto-ovo-vegetariánský spotřební koš pro školní stravování, jeho podoba byla daleka ideálu. Jaroslav se v rozhovoru svěřil, že byl navržen tak, že se podle něj prakticky nelze stravovat, s nepřiměřeně vysokým množstvím mléčných výrobků a vajec, ignorujícím bílkoviny v rostlinné stravě. Pro děti byly doporučeny absurdní dávky bílkovin (66g místo cca 20g denně).
Tento nesmyslný stav vedl k problémům. Waldorfská mateřská škola v Brně, která se pod Eliščiným vedením snažila o vegetariánské stravování, byla od roku 1995 perzekuována za nedodržování těchto nereálných limitů, což vyvrcholilo v roce 1998 postupnou likvidací původního vegetariánského stravování.
Jako reakci na tuto situaci a s cílem poskytnout silnou odbornou oporu pro zdravou výživu, založili manželé Škvařilovi v roce 1998 (některé zdroje uvádějí 1999) Českou společnost pro výživu a vegetariánství (ČSVV). Tato společnost se stala důležitým hlasem v odborné diskusi a platformou pro prosazování racionálních změn.
První významný počin ČSVV přišel v roce 2000, kdy Jaroslav požádal ředitele zdravotního ústavu o uspořádání konference o nových doporučených dávkách pro školní stravování. Zúčastnili se jí zástupci ministerstev, odborných společností a samozřejmě i ČSVV. Důsledkem této konference bylo, že v roce 2004 Společnost pro výživu a Česká pediatrická společnost vydaly kladné stanovisko k vegetariánskému stravování dospělých i dětí, což byl obrovský úspěch a oficiální uznání, které pomohlo překonat mnohé předsudky.
Pod vlivem odborných i soudních sporů pro omezování vegetariánského stravování ve školách postupně docházelo k uvolňování těch požadavků, které bránily vegetariánského stravování.
Díky těmto snahám je na mnohých školách možné mít jedno ze dvou nebo tří jídel vegetariánské, což je významný posun oproti dřívějším zákazům, jako je například stále platný na Slovensku.
V příštím dílu se podíváme na další kapitolu Jaroslavovy práce na ministerstvu a jeho mezinárodní projekty.
