Chřestová polévka

    Můžete sdílet na:
    Chřestová polévka zahuštěná Hraškou je vynikající. Spojuje v sobě charakteristickou chuť chřestu a výživnou hodnotu Hrašky.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Chřest

    • 6 kusů chřestu
    • voda
    • sůl

    Polévka

    • 20 ml oleje nebo másla
    • 80 g očištěné cibule
    • 1 g Mahá koření
    • 35 g Hrašky na zahušťování
    • 1200 ml vývaru nebo vody
    • 1 špetka mletého pepře
    • špetka muškátového ořechu
    • sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
    • špetka kurkumy
    • 100 g sušeného sójového mléko Vodu a sušené sojové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem či smetanou.
    • citronová šťáva

    Instrukce
     

    Chřest

    • Chřest oloupeme a dřevnaté konce odkrojíme. Nakrájíme ho na kousky o délce asi 2 cm.
    • Chřest vaříme ve slané vodě do měkka, pak scedíme.
    • Vývar z chřestu použijeme na přípravu polévky.
    • Pokud chceme, aby polévka měla silnější chuť, zvlášť vyvaříme i slupky z chřestu a dřevnaté konce, vaříme asi 2 minuty. Vývar před použitím scedíme, slupky nepoužíváme.

    Polévka

    • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ, mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.

    Dohotovení

    • Do hotové polévky přidáme uvařený chřest a necháme ji přejít varem.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko
    Klíčové slovo Chřest, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: