Klasické linecké
Nejen pro vánoční čas. vejce je nahrazeno Hraškou Vanilka a je přidáno trochu celozrnné mouky, tak aby zůstala zachována chuť cukroví.
Ingredience
Těsto
- 150 g celozrnné mouky
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 25 g Hrašky Vanilka
- 300 g másla
- 1 líže citronové šťávy
- 12 g vanilkového aroma
- voda / mléko případně dle potřeby
Dohotovení
- oblibená marmeláda
Instrukce
Příprava těsta
- Cukr a mouku přesejeme přes jemné síto.
- Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
- Studené máslo nakrájíme na kousky a přidáme do suché směsi.
- Ze všech surovin rychle vypracujeme těsto, nejlépe v robotu.
- Přidáme citronovou šťávu a podle potřeby další tekutinu tak, aby bylo těsto o něco řidší.Celozrnná mouka během odležení postupně vstřebává tekutinu. Těsto by po odležení bylo tuhé a špatně by se s ním pracovalo.
- Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
- Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
- Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.
Dohotovení
- Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
- Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.
Poznámky
- Těsto odležením změní svou konzistenci a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.
Letos jsem zkusila linecké z Hrašky (vanilky) a i z bezlepkové (rýžové) mouky a musím říct, že naprostá paráda! Od ,,klasických“ k nerozeznání! 🙂
To jsme moc rádi! Vaše cukroví vypadá skvěle 🙂
To jste použila pouze rýžovou mouku?