Klasické linecké

Ing. Eliška Škvařilová
Nejen pro vánoční čas. vejce je nahrazeno Hraškou Vanilka a je přidáno trochu celozrnné mouky, tak aby zůstala zachována chuť cukroví.
Kalorií

Ingredience
  

Těsto

  • 150 g celozrnné mouky
  • 400 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 25 g Hrašky Vanilka
  • 300 g másla
  • 1 líže citronové šťávy
  • 12 g vanilkového aroma
  • voda / mléko případně dle potřeby

Dohotovení

  • oblibená marmeláda

Instrukce
 

Příprava těsta

  • Cukr a mouku přesejeme přes jemné síto.
  • Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
  • Studené máslo nakrájíme na kousky a přidáme do suché směsi.
  • Ze všech surovin rychle vypracujeme těsto, nejlépe v robotu.
  • Přidáme citronovou šťávu a podle potřeby další tekutinu tak, aby bylo těsto o něco řidší.
    Celozrnná mouka během odležení postupně vstřebává tekutinu. Těsto by po odležení bylo tuhé a špatně by se s ním pracovalo.
  • Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
  • Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
  • Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.

Dohotovení

  • Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
  • Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.

Poznámky

  • Těsto odležením změní svou konzistenci a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
Alergeny: 1 Lepek (pšenice)
Klíčové slovo Cukroví, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Linecké, Sladké, Svačina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Website | + posts

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iveta V. aneb @zkustovkuchyni :)
Iveta V. aneb @zkustovkuchyni :)
3 let před

Letos jsem zkusila linecké z Hrašky (vanilky) a i z bezlepkové (rýžové) mouky a musím říct, že naprostá paráda! Od ,,klasických“ k nerozeznání! 🙂

131640327_398127824641484_3909263953049176266_n.jpg
Jana Škvařilová
Jana Škvařilová
Admin
Reply to  Iveta V. aneb @zkustovkuchyni :)
2 let před

To jsme moc rádi! Vaše cukroví vypadá skvěle 🙂
To jste použila pouze rýžovou mouku?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru