Krémšnit
Krémšnit je charakteristický tím, že pod vrstvou křupavého listového těsta narazíme na krémové vanilkové nebe. V našem receptu krém připravujeme z Hrašky Vanilka, a tak vytvoříme nejen zákusek s delikátní chutí, ale kupodivu zákusek velmi výživný, což v klasické cukrárně není běžné.
Ingredience
Korpus
- 2 kusy listového těsta
Krém
- 230 g Hrašky Vanilka
- 230 g sušeného sójového mléka
- 230 g cukru krystal
- 1 špetka soli
- 450 g másla nebo kokosového oleje
- 1850 ml vody nebo mléka Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem.
- 120 ml rumu
- 17 g vanilkového aroma
Instrukce
Korpus
- Na přípravu krémšnitu použijeme kupované listové těsto, nebo si listové těsto připravíme sami doma. Příprava těsta doma dá sice trochu více práce, ale chuťově dosáhneme daleko lepší výsledek.
- Hotové listové těsto vyválíme na velikost plechu, povrch propícháme vidličkou a upečeme dle návodu.
- Na přípravu zákusku budeme potřebovat dva pláty listového těsta.
Krém
- V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sušeného sójového mléka, cukru a soli.
- Sušené sójové mléko a vodu nahradíme jakýmkoli mlékem. Obyčejným kravským nebo rostlinným, jen je třeba si vyzkoušet jak se při vaření mléko chová.
- Vodu a olej nebo máslo přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
- Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme rum, vanilkové aroma a uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
- Dáme si záležet a krém šleháme dostatečně dlouho, aby výsledný krém byl opravdu dobře našlehaný.
- Rum můžeme v receptu vynechat a nahradit rumovou příchutí, ale v tomto případě místo rumu přidáme stejné množství tekutiny převařené vody či mléka tak, abychom dosáhli potřebné hustoty krému.
Dohotovení
- Na dno plechu položíme plát upečeného listového těsta a zalijeme našlehaným krémem. Poté na krém položíme další vrstvu listového těsta.
- Krémšnit necháme v chladnu do dalšího dne vychladnout a zatuhnout. Krém je o něco řidší a potřebuje trochu delší čas, aby zatuhl.
- Vychladlý zákusek nakrájíme na úhledné řezy.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója nebo 7 Mléko
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.