Makový cheesecake s jáhlovým korpusem

Makový cheesecake s jáhlovým korpusem

Ing. Eliška Škvařilová
Slavností dezert nebo zdravá večeře či svačina, tak můžeme hodnotit spojení jáhel, máku a Hrašky Vanilka. Ovoce dodá moučníku svěží chuť.
Kalorií

Ingredience
  

Korpus

  • 150 g jáhlí
  • 600 ml vody
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 100 g cukru krystal nebo třtinového
  • 100 g kokosového nebo slunečnicového oleje nebo másla
  • přírodní vanilkové aroma

Ovoce

  • 500 g ovoce dle sezóny nebo kompot

Makový krém

  • 150 g Hrašky Vanilka
  • 150 g sušeného sójového mléka
  • 150 g cukru
  • 1 špetka soli
  • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
  • 900 ml vody se sušeným mlékem nebo mléka
  • 150 g máku

Nachucení

  • 100 g čokolády na vaření – není nutné
  • rum dle chuti – není nutné

Zdobení

  • 50 opražený mák
  • ovoce dle sezóny nebo kompot

Instrukce
 

Jáhlový korpus

  • Jáhly 3 x spaříme vroucí vodou. Toto je velmi důležité, neboť jáhly bývají žluklé a jídlo je pak hořké.
  • Vodu, spařené jáhly, cukr a olej přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme.
  • Vmícháme sušené sójové mléko a zvolna vaříme pod pokličkou až jsou jáhly měkké a voda vyvařená.
  • Podle chuti vmícháme přírodní vanilkové aroma.
  • Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem.
  • Na dno vymazané formy vylejeme uvařenou jáhlovou kaši.

Makový krém

  • Mák ochutnáme, aby nebyl hořký.
  • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, mletého máku a soli.
  • Vodu a tuk přivedeme k varu.
  • Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs. Vše přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se kaše nepřipaluje.
  • Uvařený krém má lahodnou chuť, není hořký, ani není cítit po hrachu. Uvařený mák je jemný a dobře spojený s ostatním krémem.
  • Do horkého krému vmícháme podle chuti marmeládu, čokoládu či rum a důkladně vyšleháme na nadýchaný krém.
  • Důkladné šlehání je důležité, protože promění kaši v nadýchaný krém.

Dokončení

  • Na korpus z jáhel poskládáme čerstvé nebo kompotované ovoce dle sezóny a zalejeme připraveným makovým krémem.
  • Mák na sucho opražíme.
  • Opraženým mákem posypeme povrch dortu a ozdobíme ovocem.
  • Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Poznámky

Alergeny: 6 Sója
Klíčové slovo Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katerina
Katerina
5 měsíců před

Prosim, ten mam je mlety nebo cely?

Jaroslav Škvařil
Jaroslav Škvařil
Admin
Reply to  Katerina
3 měsíců před

Dobrý den, určitě je lepší mletý mák, aby vynikla chuť máku.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru