Makový cheesecake s jáhlovým korpusem
Slavností dezert nebo zdravá večeře či svačina, tak můžeme hodnotit spojení jáhel, máku a Hrašky Vanilka. Ovoce dodá moučníku svěží chuť.
Ingredience
Korpus
- 150 g jáhlí
- 600 ml vody
- 100 g sušeného sójového mléka
- 100 g cukru krystal nebo třtinového
- 100 g kokosového nebo slunečnicového oleje nebo másla
- přírodní vanilkové aroma
Ovoce
- 500 g ovoce dle sezóny nebo kompot
Makový krém
- 150 g Hrašky Vanilka
- 150 g sušeného sójového mléka
- 150 g cukru
- 1 špetka soli
- 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
- 900 ml vody se sušeným mlékem nebo mléka
- 150 g máku
Nachucení
- 100 g čokolády na vaření – není nutné
- rum dle chuti – není nutné
Zdobení
- 50 opražený mák
- ovoce dle sezóny nebo kompot
Instrukce
Jáhlový korpus
- Jáhly 3 x spaříme vroucí vodou. Toto je velmi důležité, neboť jáhly bývají žluklé a jídlo je pak hořké.
- Vodu, spařené jáhly, cukr a olej přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme.
- Vmícháme sušené sójové mléko a zvolna vaříme pod pokličkou až jsou jáhly měkké a voda vyvařená.
- Podle chuti vmícháme přírodní vanilkové aroma.
- Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem.
- Na dno vymazané formy vylejeme uvařenou jáhlovou kaši.
Makový krém
- Mák ochutnáme, aby nebyl hořký.
- V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, mletého máku a soli.
- Vodu a tuk přivedeme k varu.
- Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem. Je třeba počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
- Za stálého míchání vsypeme připravenou směs. Vše přivedeme k varu a pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se kaše nepřipaluje.
- Uvařený krém má lahodnou chuť, není hořký, ani není cítit po hrachu. Uvařený mák je jemný a dobře spojený s ostatním krémem.
- Do horkého krému vmícháme podle chuti marmeládu, čokoládu či rum a důkladně vyšleháme na nadýchaný krém.
- Důkladné šlehání je důležité, protože promění kaši v nadýchaný krém.
Dokončení
- Na korpus z jáhel poskládáme čerstvé nebo kompotované ovoce dle sezóny a zalejeme připraveným makovým krémem.
- Mák na sucho opražíme.
- Opraženým mákem posypeme povrch dortu a ozdobíme ovocem.
- Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Poznámky
Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.
Prosim, ten mam je mlety nebo cely?
Dobrý den, určitě je lepší mletý mák, aby vynikla chuť máku.