Makový cheesecakes

    Můžete sdílet na:
    Makových dobrot není nikdy dost, hlavně když spojíme Hrašku Vanilku s mákem a nakyslou rybízovou marmeládu máme úspěch zaručen. Z máku a Hrašky Vanilka můžeme připravit i slavnostní moučník.
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
      

    Korpus ze semínek

    • 100 g slunečnicových semínek
    • 75 g mandlí
    • 100 g rozinek
    • 75 g sušených meruněk

    Makový krém

    • 150 g Hrašky Vanilka
    • 150 g sušeného sójového mléka
    • 150 g cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje / másla
    • 900 ml vody se sušeným mlékem
    • 150 g máku

    Dochucení

    • rum není nutné
    • 100 g čokolády na vaření není nutné
    • 50 g pikantní marmelády rybízové, meruňkové či višňové

    Zdobení

    • meruňková či jiná marmeláda
    • opražený mák či kokos na posypání

    Zdobící krém

    • 200 g uvařeného vanilkového krému
    • 60 g kokosového oleje či másla

    Instrukce
     

    Korpus

    • Mandle, slunečnici a sušené ovoce spaříme vroucí vodou.
    • Spaření je důležité, neboť semínka i sušené ovoce zbavíme nečistoty a korpus bude chutnější.
    • V mixéru nejdříve rozmixujeme semínka a mandle.
    • Pak přidáme do mixéru rozinky a meruňky a vše rozmixujeme.
    • Pokud směs nejde rozmixovat přidáme lžíci marmelády.
    • Dortovou formu o průměru 28 cm vytřeme tukem a vzniklé těsto rozprostřeme na dno a po stranách dortové formy.
    • Necháme v troubě zapéci 5 minut při teplotě 160°C.

    Vanilkový krém

    • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru, a soli.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Místo vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má jiné vlastnosti.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.

    Příprava krému na zdobení

    • Z uvařeného vanilkového krému odložíme 200g a přidáme k němu 50 g kokosového tuku či másla.
    • Vše důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout do druhého dne.

    Dokončení krému na makový dort.

    • Mák před použitím ochutnáme a zkontrolujeme zda není hořký.
    • Do zbylého vanilkového krému vmícháme pomletý mák a ještě 5 minut povaříme, aby byl mák měkký a vláčný.
    • Když uvařený krém ochutnáme, měl by se mák s krémem spojit bez drhnutí na jazyku.
    • Uvařený krém důkladně vyšleháme ponorným mixérem.
    • Vyšlehaný krém vlijeme na připravený korpus a necháme do dalšího dne vychladnout

    Dokončení

    • Zdobící krém vyšleháme a část dáme do zdobícího pytlíčku,
    • Vychladlý dort, opatrně ořízneme od krajů formy a potřeme po bocích a povrchu zdobícím krémem.
    • Povrch dortu potřeme marmeládou a po obvodu dortu ozdobíme pusinkami pomocí zdobícího pytlíčku.
    • Boky dortu posypeme mletým mákem.
    • Necháme vychladit a můžeme podávat.

    Poznámky

    Alergeny: 6 Sója
    Klíčové slovo Cheesecake, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Mák, Sladké
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: