Francouzské brambory

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Diabetici, Vegetarián
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

Brambory vařené

  • 1020 g Brambory očištěné
  • 12 g Sůl
  • 2 g Kmín celý
  • Voda

Hraška bešamel

Zelenina restovaná

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá
  • 40 g Olej
  • 120 g Cibule očištěná
  • 7 g Česnek
  • 60 g Rajčat
  • 1 g Sůl
  • 80 g Tofu /sýr
  • 3 g Libeček
  • 2 g Petrželová nať

Dohotovení

  • Olej na vymazání
  • 120 g Sýr strouhaný

Instrukce
 

Brambory vařené

  • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
  • Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

Hraškový bešamel

  • Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.

Zelenina restovaná

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme, třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
  • Osolíme, přidáme nastrouhané tofu / sýr, libeček, petrželovou nať a promícháme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
  • Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
  • Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené těstoviny.
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek
Uvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.
Alergeny:   7 mléko, 10 Hořčice
Klíčové slovo Brambory, Hlavní jídlo, Hrášek, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zapékané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru