Halušky se zelím a brynzou

Ing. Eliška Škvařilová
Halušky jsou slovenským národním jídlem, ale jsou oblíbené i v naší kuchyni.
Tento recept je unikátní v tom, že v něm použijete vařené i syrové brambory. Vařené brambory dodají haluškám jemnost a měkkost a syrové brambory dodají střapatý vzhled a svěžest.
Mahá koření, které použijeme na přípravu zelí usnadní trávení tohoto vynikajícího jídla.
Kuchyně Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Halušky

  • 50 g mouky celozrnné
  • 200 g mouky hladké
  • 300 g oloupaných uvařených brambor
  • 300 g oloupaných syrových brambor
  • 8 g soli

Zelí dušené

  • 1 g celého kmínu
  • 60 ml oleje
  • 170 g očištěné cibule
  • 11 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 500 g hlávkového zelí
  • 200 g kysaného zelí
  • 4 g soli
  • 1 špetka mletého pepře

Dohotovení

  • 200 g brynzy
  • 200 g zakysané smetany

Instrukce
 

Halušky

  • Syrové oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a necháme z nich odkapat vodu.
  • Uvařené brambory rozmačkáme, nebo nastrouháme na struhadle.
  • Brambory smícháme s moukou a solí a vypracujeme tužší těsto. Mouku přidáváme k nastrouhaným bramborům postupně, abychom dosáhli správnou hustotu.
  • Těsto by mělo mít takovou hustotu, aby se s ním dobře pracovalo.
  • Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
  • Kousek těsta vhodíme do vařící vody a vyzkoušíme, aby se nerozvařil.
  • Halušky vaříme na etapy, vždy jen takové množství, aby mohly ve vodě plavat.
  • Těsto pasírujeme do vody přes síto na halušky, nebo těsto dáme na prkénko a nožem oddělujeme do vařící vody přibližně stejné kousky.
  • Halušky vaříme do doby než vyplavou na povrch – 4-5 minut. Občas je promícháme, aby se nám neslepily.
  • Po vyndání z vody halušky krátce propláchneme pod studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.

Zelí

  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme hlávkové zelí a orestujeme.
  • Přidáme kysané zelí, mletý pepř, sůl a ještě chvíli restujeme. Podle potřeby podlijeme vývarem, aby bylo zelí šťavnaté.

Příprava brynzy

  • Brynzu vymícháme dohladka se smetanou.

Dohotovení

  • Halušky smícháme s brynzou a zelím.

Poznámky

  • Skvělé je podávat tyto halušky s cibulkou usmaženou dozlatova.
  • Po dovaření halušek vodu určitě nevylévejte. Můžete jí využít do jakékoliv polévky na místo vody. Nebo do ní přidejte svou oblíbenou bylinku a můžete mít k hlavnímu jídlu hned jednoduchou polévku.
  • Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Klíčové slovo Brynza, Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Slané, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru