Hraškové máslo -Základ na pomazánky
Máslo na přípravu pomazánek vyměníme za hraškové máslo. Získáme univerzální základ pro přípravu majonéz, pomazánek a dresingu. Pak už jen stačí přidat oblíbené suroviny a máme hotovou pomazánku.
Ingredience
Hraškové máslo
- 150 g slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 g vody Můžeme použít vývar
- 5 g soli
Instrukce
Hraškové máslo
- Na oleji krátce orestujeme Mahá koření. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Necháme vychladnout.
- Po vychladnutí důkladně rozmixujeme ručním mixérem na hladký krém.
- Na fotce vidíte rozdíl před mixováním a po něm. Důkladné promixování je opravdu důležité. Šleháním se hustá kaše se promění v našlehaný krém.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!