Jáhelníček s jablky a sušenýma švestkami

    Můžete sdílet na:
    Jáhelníček uvařený s Hraškou Vanilka, je sytý, zdravý a hlavně chutná. Pro mne vždy sladké kaše byly trochu "hladové". Od té doby, co je připravuji s Hraškou, jsem moc spokojená a hlavně po takovém jídle zůstanu déle najezená.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Jablka dušená

    • 40 g rozinek půl sáčku
    • 300 g jablek 2 velká
    • 50 g sušených švestek bez pecek
    • 40 ml citronové šťávy z jednoho citronu
    • mletá skořice

    Jáhly vařené

    • 160 g jáhel
    • 800 ml vody Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit mlékem
    • 120 g sušeného sójového mléka
    • 120 ml oleje
    • 1 špetka soli
    • 80 g Hrašky Vanilka
    • 100 g krystalového nebo třtinového cukru
    • 2 g přírodního vanilkového aroma
    • olej na vymazání plechu

    Kokosová peřinka

    • 100 g strouhaného kokosu
    • 50 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 50 g krystalového cukru
    • 50 g sušeného sójového mléka

    Instrukce
     

    Jablka dušená

    • Rozinky spaříme.
    • Sušené švestky předem namočíme.
    • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a krátce uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
    • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
    • Podušená jablka zkrátí dobu pečení jáhelníčku. Můžeme též použít
      kompot z různého ovoce.

    Jáhly vařené s Hraškou

    • Jáhly 3 x spaříme horkou vodou, aby nebyly hořké. Toto je velmi důležité! Hořká chuť zkazí chuť celého jáhelníčku.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
    • Jáhly zalijeme odměřeným množstvím horké vody a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme až jsou jáhly poloměkké.
    • Za stálého míchání do vroucích jáhel přidáme olej a vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme, abychom neměli žmolky.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až jsou
      jáhly měkké a Hraška dobře provařená.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Do hotových jáhel vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky, namočené sušené švestky, dušená jablka a promícháme.

    Kokosová peřinka

    • Smícháme strouhaný kokos, cukr, tuk a sušené sojové mléko.

    Dohotovení

    • Plech či formu vytřeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem.
    • Připravíme si kokosovou peřinku.
    • Uvařené jáhly s ovocem rozprostřeme na plech.
    • Můžeme postupovat rovněž i tak, že polovinu jáhel rozprostřeme na dno formy, pokryjeme připraveným ovocem a zakryjeme zbylou částí jáhel.
    • Nakonec jáhelníček rovnoměrně pokryjeme kokosovou peřinkou.
    • Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení závisí od výšky jáhelníčku ve formě.

    Poznámky

    Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
    Jáhly vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
    Alergeny: 6 Sója
    Klíčové slovo Hraška, Jablka, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: