Lasagně špenátové

    Můžete sdílet na:
    Tyto špenátové lasagně jsou ideální volbou pro milovníky zeleniny a italské kuchyně. Kombinace jemného bešamelu a špenátu vytváří harmonický celek, který potěší vaše chuťové pohárky. Postupné vrstvení těstovin, bešamelu a špenátu zaručuje, že každé sousto bude plné chuti a textury. Tento recept je skvělý způsob, jak obohatit svůj jídelníček o chutné a výživné jídlo, které je navíc snadné na přípravu. Po upečení nechte lasagně chvíli odpočinout, aby se lépe porcovaly a chutě se krásně prolnuly. Vyzkoušejte a uvidíte, že se stanou stálicí ve vaší kuchyni.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraška bešamel

    • 2 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 g oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vývaru nebo vody
    • 2 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 80 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

    Špenát s cibulkou

    • 1 g celého kmínu
    • 40 g oleje
    • 140 g očištěné cibule
    • 20 g česneku
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka černého mletého pepře
    • 8 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 640 g mraženého špenátu

    Dohotovení

    • 160 g těstovin lasagní
    • 160 g sýru

    Instrukce
     

    Hraška bešamel

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme sušené sójové mléko, necháme ho přejít varem a rozmixujeme ponorným mixerem na hladký krém.

    Špenát s cibulkou

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
    • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme mražený špenát, muškátový oříšek a osolíme.
    • Krátce povaříme, než se špenát rozpustí.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou špenátu a posypeme nastrouhaným sýrem.
    • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
    • Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
    • Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
    • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

    Poznámky

    Pokud použijeme čerstvý špenát – očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Lasagne, Mahá koření, Pečené, Slané, Špenát, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: