Cizrna na paprice

Cizrna na paprice

Ing. Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Cizrna

  • 80 g suché cizrny
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks celého nového koření

Omáčka na paprice

  • 1 g celého kmínu
  • 40 g oleje
  • 85 g očištěné cibule
  • 1 g Mahá koření
  • 5 g česneku
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g cukru
  • 8 g sladké papriky
  • 45 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 4 g citronové šťávy nebo octu
  • 60 g sójového sušeného mléka
  • 40 g čerstvá červená paprika

Instrukce
 

Cizrna

  • Cizrnu přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme a cizrnu uvaříme v čisté vodě doměkka spolu s novým kořením a bobkovým listem.

Omáčka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme sušené sójové mléko a omáčku rozmixujeme dohladka.
  • Papriku očistíme, nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do omáčky.

Dohotovení

  • Uvařenou cizrnu scedíme, vmícháme do omáčky a necháme přejít varem.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
Klíčové slovo Cizrna, Cizrna na paprice, Hraška, Hraška na zahušťování, Luštěnina, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru