Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí

Ing. Eliška Škvařilová
S Hraškou a Mahá kořením se toto obyčejné jídlo promění v gastronomický zážitek.
Pečené brambory chutnají vždycky. Ty naše jsme po upečení potřeli Mahá olejem, který jim dodá zajímavou chuť a pohladí i naše trávení. Česnekový dresing, který jsme připravili z hraškového bešamelu, dodá jídlu svěží chuť a hlavně potřebnou dávku luštěnin. Teplý salát z kysaného zelí – tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech. Kysané zelí smícháme s teplou osmaženou cibulkou a Mahá kořením, zelí tak neztratí vitamíny tepelnou úpravou a zahřeje naše zažívání.
Porce 5 Porcí
Kalorií

Ingredience
 
 

Pečené brambory

  • 1200 g brambor
  • 10 g soli
  • 1 g kmínu
  • 40 ml oleje
  • 1 g Mahá koření
  • Můžeme přidat bylinky, třený česnek, sladkou papriku, tymián, šalvěj,…

Česnekový dresing

  • 70 ml slunečnicového oleje
  • 1 špetka Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka mletého kayenského pepře
  • 1 špetka cukru
  • 50 g Hrašky na zahušťování
  • 400 ml vody Můžeme použít vývar
  • 1 g soli
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 50 g nakládaných okurek
  • 50 ml okurkového láku
  • 10 g třeného česneku dle chuti

Teplý salát z kysaného zelí

  • 20 ml oleje
  • 100 g cibule
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka cukru
  • 1 špetka mletého pepře
  • 400 g kysaného zelí

Instrukce
 

Pečené brambory

  • Brambory důkladně omyjeme a uvaříme ve slané vodě spolu s kmínem do poloměkka.
  • Vodu scedíme a brambory osušíme. Brambory můžeme nakrájet, nebo je ponecháme vcelku.
  • Brambory klademe na tukem vytřený plech a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 – 200 °C, až jsou měkké.
  • Mezitím na pánev vlijeme trochu oleje a vsypeme Mahá koření. Použijeme jen tolik oleje, aby Mahá koření bylo nepatrně ponořené.
  • Za stálého míchání necháme zpěnit. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Je to podobný postup, jako když restujeme sladkou papriku.
  • Když koření začne pěnit, okamžitě na pánev vlijeme zbytek oleje, tím se koření zchladí a nespálí.
  • Mahá olej vlijeme na hotové brambory.
  • Pokud pečeme brambory již od začátku s kořením, hrozí nebezpečí, že se koření spálí, a už nebude tak lahodné, proto olej s kořením promícháme až s upečenými bramborami.

Česnekový dresing

  • Do prázdného hrnce vlijeme olej.
  • Vsypeme Mahá koření, mletý pepř, kayenský pepř a cukr.
  • Zvolna a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Vsypeme Hrašku na zahušťování.
  • Mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody a osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Necháme vychladnout.
  • Vmícháme plnotučnou hořčici, nastrouhaný nakládaný okurek, lák z okurek a třený česnek.
  • Vyšleháme na hladký krém.
  • Případně dochutíme.

Teplý salát z kysaného zelí

  • Na rozehřátém oleji pomalu osmahneme jemně nakrájenou cibuli do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, cukr, mletý pepř a krátce orestujeme, aby se koření nespálilo.
  • Oheň vypneme a do osmahnuté cibule vložíme kysané zelí. Již nevaříme, jen důkladně promícháme.

Poznámky

Pečené brambory
Brambory se snažíme konzumovat i se slupkou, slupka je zdravější než celá brambora.
Většinou se pečené brambory pečou od začátku v troubě, pro rychlejší přípravu si brambory můžeme krátce předvařit  a pak je teprve péci v troubě.
Teplý salát z kysaného zelí
Tato úprava je příjemná v chladných zimních dnech, protože kysané zelí neztratí vitamíny tepelnou úpravou a má příjemnou teplotu, takže nezchladí naše zažívání.
Pro změnu můžeme přidat mrkev, pórek či jarní cibulku.
Alergeny: 10 Hořčice
Klíčové slovo Brambory, Česnekový dresing, Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Nakládané zelí, Zdraví, Zdravý recept
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Autor čerpá nejen z vědeckých poznatků, ale především z vlastní praxe. Již třicet roků žije dle zásad výživy podporující zdraví a s celou rodinou jsou zaměřeni na vegetariánský způsob stravování. Jaroslav Škvařil je lektorem odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin a výživových směrů. Od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava a je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně a Stupně aktivní životosprávy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru