Makové kuličky s rybízem

Makové kuličky s rybízem

Ing. Eliška Škvařilová
Když se zadíváte na fotografii kuličky, napadne vás, že základ tohoto moučníku může být hrách?
Spojení Hrašky Vanilka a máku je neuvěřitelně dobré a zdravé.
A v tom je skryto tajemství Hrašky Vanilka, je zdravá a dá se z ní připravit mnoho úžasných dobrot.
Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý, spojením s Hraškou Vanilka vznikne zdravá lahůdka.
Varianta, která stojí za vyzkoušení, je do makové kuličky schovat sušenou švestku, kterou jsme naplnili mandlí.
Kalorií

Ingredience
 
 

Hraškové máslo

  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 100 g sušeného sójového mléka
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje, másla
  • 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
  • 150 g mletého máku

Ochucení krému

  • 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
  • 50 g čokolády, není nutné podle chuti
  • rum dle chuti / není nutné

Dohotovení

  • sušené švestky
  • mandle

Instrukce
 

  • Mák ochutnáme a zkontrolujeme, zda není hořký.
  • V misce promícháme Hrašku Vanilka, sójové sušené mléko, cukr, mletý mák a sůl.
  • Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
  • Vodu a olej přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
  • Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.
    Chuť makového krému je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme svěží chuť.
  • Kaši vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém. Šlehání je velmi důležité, neboť z kaše vykouzlí hedvábný krém.
  • Necháme vychladnout.

Dohotovení

    Kuličky s rybízem či jiným ovocem.

    • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a vyválíme kuličky, které obalíme v oraženém máku a ozdobíme rybízem, či jiným ovoce a necháme vychladit.

    Varianta: Kuličky plněné sušenými švestkami a mandlemi.

    • Mandle spaříme a sloupneme.
    • Sušené švestky spaříme. Pokud jsou švestky tvrdé a vysušené, necháme je chvíli nabobtnat v malém množství převařené vody.
    • Švestky trochu osušíme. Do každé švestky vložíme mandli.
    • Hmotu na kuličky si rozdělíme na stejné kousky a do každé vložíme jednu naplněnou švestku a zabalíme ji.
    • Mák na obalování na sucho orestujeme na pánvi.
    • Hotové kuličky můžeme obalit v opraženém máku, v nasekaných oříšcích či kokosu.
    • Před podáváním necháme vychladnout.

    Poznámky

    Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
    Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
    Klíčové slovo Banán, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Pomazánka, Sladké
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    Přejít nahoru