Maminčina zelňačka
Polévka z kysaného zelí má stálé místo na našem stole. Taková pořádná zelňačka může být i hlavní jídlo. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.Je mnoho receptů na zelnačku. Tento recept je starší více než 100 let. Snoubí se v něm chuť kysaného zelí, smetany, česneku, majoránky a zázvoru.
Ingredience
Polévka
- ½ lžičky celého kmínu
- ¼ lžičky celé bílé hořčice
- 2 lžíce oleje
- 1 střední očištěná cibule
- 1 malá očištěná mrkev
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky Mahá koření
- špetka mletého pepře
- ½ lžičky cukru
- trochu čerstvého zázvoru
- 1 lžíce Hrašky na zahušťování
- 920 ml vývaru nebo vody
- sůl
- 1 střední očištěná brambora
- 1 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- špetka majoránky
- 3 lžíce kysaného zelí
- 50 g smetany případně rostlinné smetany
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji zvolna orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme do křupava.
- Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, cukr a nastrouhaný zázvor.
- Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horké vody, osolíme, přidáme nakrájené brambory, bobkový list a nové koření.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme majoránku, kysané zelí, smetanu a zbytek třeného česneku.
- Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
- Krátce povaříme.
- V našem receptu dáváme kysané zelí až nakonec, abychom si uchovali maximum vitamínů.
Poznámky
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři: