Obalované květy bezu – kosmatice

Ing. Eliška Škvařilová
Začátkem léta krátce kvete bez, láká svou chutí, ale i léčivými vlastnostmi. Oblíbeným receptem je smažený bez v těstíčku.
Obalovaný bez můžeme polít rozpuštěným medem, posypat skořicí a podávat ho jako dezert, či si ho připravit k obědu jako řízek s vařenými brambory a salátem.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Obalovaný bez sladká verze

  • 200 g Hrašky vanilka
  • 280 ml vody nebo mléka Těstíčko zadělané s mlékem je lahodnější.
  • květy bezu se stopkou
  • moučkový cukr se skořicí či agáve sirup na posypaní/polití při servírování
  • olej na smažení

Obalovaný bez slaná verze

  • 200 g Hrašky na obalování
  • 280 ml vody či mléka
  • květy bezu se sopkou
  • olej na smažení

Instrukce
 

Příprava

  • Příprava sladké či slané verze je podobná. Na sladkou verzi použijeme Hrašku Vanilka na slanou verzi použijeme Hrašku na obalování.
  • Hrašku pomocí mixéru rozmícháme s vodou či mlékem na těstíčko hustoty řidší hořčice.
  • Konzistence těstíčka se během smažení mění, proto ji sledujeme a podle potřeby upravujeme.
  • Květy bezu necháme po utržení chvíli ležet, aby z nich mohl vylézt hmyz.
  • Jednotlivé kousky květu bezu držíme za stopku a namáčíme v těstíčku. Těstíčko necháme okapat a pak vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného tuku tak, aby květy byly ponořené.
  • Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku.
  • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
  • Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Obalený bez servírujeme ještě teplý. Při servírování jej můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí či polít sirupem nebo rozpuštěným medem.
  • Slanou verzi servírujeme s pikantním dípem a vařenými brambory

Poznámky

Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla. Celý článek o správném smažení najdete zde.
Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze místo zeleniny použijeme ovoce.
Alergeny: Žádné
Klíčové slovo Hraška, Obalování, Smažení, Vaření, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru