Boloňské špagety s Cerií
Boloňské špagety připravíme podle stejného receptu, jak se tradičně připravují, jen maso nahradíme uvařenou Cerií a dokonalý výsledek máme zaručen.
Ingredience
Ceria
- 200 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 40 g mrkve
- 40 g celeru
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 280 g rajčat
- 25 g Hrašky na zahušťování
- 320 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 snítka čerstvé bazalky
Instrukce
Ceria
- Cerii uvaříme dle receptu a pomeleme.
Příprava omáčky
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
- Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme je.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme bazalku.
Dohotovení
- Do hotové omáčky přidáme uvařenou a pomletou Cerii a necháme ji přejít varem.
Způsob podávání
- Na talíři omáčkou přelijeme těstoviny. Můžeme posypat strouhaným sýrem.
Poznámky
ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!