Boloňské špagety s Cerií

    Můžete sdílet na:
    Boloňské špagety připravíme podle stejného receptu, jak se tradičně připravují, jen maso nahradíme uvařenou Cerií a dokonalý výsledek máme zaručen.
    Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Ceria

    • 200 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 85 g očištěné cibule
    • 40 g mrkve
    • 40 g celeru
    • 7 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 2 g cukru
    • 280 g rajčat
    • 25 g Hrašky na zahušťování
    • 320 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 1 snítka čerstvé bazalky

    Instrukce
     

    Ceria

    • Cerii uvaříme dle receptu a pomeleme.

    Příprava omáčky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
    • Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme je.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme bazalku.

    Dohotovení

    • Do hotové omáčky přidáme uvařenou a pomletou Cerii a necháme ji přejít varem.

    Způsob podávání

    • Na talíři omáčkou přelijeme těstoviny. Můžeme posypat strouhaným sýrem.

    Poznámky

    ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
     
    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 1 Lepek, 10 Hořčice.
    Klíčové slovo Boloňská omáčka, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: