Křenová omáčka

    Můžete sdílet na:
    Křen má v našem jídelníčku pravidelné místo hlavně v zimních měsících, kdy nám pomáhá v boji proti nemocem.
    Zahušťování Hraškou je skvělé. Hraška zjemní intenzitu křenu, podpoří jeho léčivé účinky a dodá našemu tělu mnoho minerálů a hlavně hrubou vlákninu.
    Kuchyně Bezlepku, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 200 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 2 g cukru
    • 45 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vývaru nebo vody vodu a sušené sójové mléko nahradíme jakýmkoli mlékem
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 6 g soli
    • citronová šťáva nebo ocet
    • 60 g mléko sušeného sójového mléka
    • 60 g očištěného křenu nebo podle chuti

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
    • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nastrouhaný křen.
    • Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Křen, Mahá koření, Slané, Sýr, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: