Křenová omáčka
Křen má v našem jídelníčku pravidelné místo hlavně v zimních měsících, kdy nám pomáhá v boji proti nemocem.Zahušťování Hraškou je skvělé. Hraška zjemní intenzitu křenu, podpoří jeho léčivé účinky a dodá našemu tělu mnoho minerálů a hlavně hrubou vlákninu.
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 200 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vývaru nebo vody vodu a sušené sójové mléko nahradíme jakýmkoli mlékem
- 1 špetka muškátového oříšku
- 6 g soli
- citronová šťáva nebo ocet
- 60 g mléko sušeného sójového mléka
- 60 g očištěného křenu nebo podle chuti
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a nastrouhaný křen.
- Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!