Polévka gulášová s hlívou ústřičnou

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Hlíva ústřičná

  • 110 g Hlíva ústřičná Jiné houby
  • 15 g Olej
  • 2 g Sůl

Polévka

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá celá
  • 20 g Olej
  • 80 g Cibule očištěná
  • 50 g Mrkev očištěná
  • 50 g Celer
  • 7 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 1 špetka Chilli
  • 6 g Paprika sladká mletá
  • 28 g Hraška na zahuštování
  • 920 ml Vývar nebo voda
  • 6 g Sůl
  • 110 g Brambory očištěné
  • 1 špetka Majoránka

Instrukce

Hlíva ústřičná – restování

  • Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji.
  • Nakonec osolíme.
  • Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

Polévka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
  • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.

Dohotovení

  • Do polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořtice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jana
Jana
14 dní před

Vypadá to opravdu moc dobře! Hned bych si ji dala 😆

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru