Polévka gulášová s hlívou ústřičnou
Ingredience
Hlíva ústřičná
- 110 g Hlíva ústřičná Jiné houby
- 15 g Olej
- 2 g Sůl
Polévka
- 1 g Kmín celý
- 1 g Hořčice bílá celá
- 20 g Olej
- 80 g Cibule očištěná
- 50 g Mrkev očištěná
- 50 g Celer
- 7 g Česnek
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka Pepř mletý
- 1 špetka Chilli
- 6 g Paprika sladká mletá
- 28 g Hraška na zahuštování
- 920 ml Vývar nebo voda
- 6 g Sůl
- 110 g Brambory očištěné
- 1 špetka Majoránka
Instrukce
Hlíva ústřičná – restování
- Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
- Kousky orestujeme na oleji.
- Nakonec osolíme.
- Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
- Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.
Dohotovení
- Do polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Vypadá to opravdu moc dobře! Hned bych si ji dala 😆