Fazolová polévka na kyselo
Ingredience
Fazole
- 60 g fazolí
- voda
- 2 Ks nového koření
- 1 ks bobkového listu
Polévka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 40 g očištěné mrkve
- 80 g brambor
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g cukru
- 26 g Hrašky na zahušťování
- 920 ml vývaru nebo vody
- 8 g soli
- špetka kurkumy
- 8 ml octa
- 35 g sušeného sójového mléko
Instrukce
Fazole
- Fazole přes noc namočíme do studené vody.
- Ráno vodu slijeme a fazole uvaříme v čisté vodě do měkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.
- Vývar z fazolí použijeme na přípravu polévky.
Polévka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, brambory a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet a sušené sójové mléko.
Dohotovení
- Do hotové polévky přidáme uvařené fazole a necháme ji přejít varem.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.