Majonéza z Hrašky

Majonéza

Ing. Eliška Škvařilová
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Hraškový základ na majonézu

  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 100 g Hrašky na zahušťování
  • 600 ml vody Můžeme použít vývar
  • 4 g soli

Nachucení

  • 380 g okurkového láku
  • 75 g hořčice
  • 1 špetka cukru

Instrukce
 

  • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou / vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec rozmixujeme do hladka.
  • Necháme vychladnout.

Dohotovení

  • Do vychladlého hraškového základu vmícháme hořčici, okurkový lák.
  • Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a okurkovým lákem.
  • Necháme odležet v chladnu.

Poznámky

Majonézu doporučujeme podávat se smaženou zeleninou.
Například s obalovaným květákemcuketou, žampiony, cibulovými kroužky, nebo s našimi vynikajícími Hrašenkami, které můžete znát z výstav.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Majonéza, Zdraví, Zdravý recept
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Petr
Petr
11 měsíců před

Majonéza je salát? (viz POZNÁMKY).

Jana Škvařilová
Jana Škvařilová
Admin
Reply to  Petr
10 měsíců před

Mockrát Vám děkujeme za upozornění na tuto chybu. Jdu ji hned napravit!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru