Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou

Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou

Ing. Eliška Škvařilová
Krkonošská cibulačka je krajová polévka s hlívou ústřičnou. Zasytí a zahřeje. S opečenými sýrovým tousty se vytvoří dokonalá kombinace.
Cibule je levná a vždy dostupná zelenina, takže vykouzlit z ní oblíbenou polévku není složité ani drahé. Zahuštění Hraškou přinese na náš talíř výtečnou chuť i mnoho výživných látek a vlákninu.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
 
 

Hlíva ústřičná – restování

  • 100 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub)
  • 10 ml oleje
  • 2 g soli

Polévka

  • 500 g očištěné cibule
  • 7 g česneku
  • 40 g oleje nebo másla
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 30 g mrkve
  • 30 g celeru
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 1000 ml vývaru nebo vody
  • 8 g soli
  • 8 ml citronové šťávy nebo octa
  • špetka tymiánu

Bageta

  • 4 plátky bagety
  • 200 g tvrdého sýru

Instrukce
 

Hlíva ústřičná – restování

  • Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky.
  • Kousky orestujeme na oleji a nakonec osolíme.

Polévka

  • Cibuli oloupáme a nakrájíme na nudličky.
  • Olej rozehřejeme, přidáme cibuli, osolíme a pod pokličkou zvolna dusíme až cibule pustí vodu a změkne.
  • Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně zkaramelizovat.
  • Vždy když se cibule na dně trochu přichytí, tak pomocí vařečky připečeniny zpět rozmícháme do cibule a její šťávy. Cibule bude postupně tmavnout a zároveň se bude zmenšovat i její objem. Pokud se cibule příliš připeče ke dnu můžeme si pomoci připečeniny uvolnit i malým množstvím vody (lžíce dvě), která se ihned vyvaří).
  • Jakmile bude mít cibule tmavě hnědou barvu přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, muškátový oříšek a vše krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, a opět orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme citronovou šťávu.

Dohotovení

  • Do hotové polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme ji přejít varem.
  • Na plech položíme plátky baget, posypeme strouhaným sýrem a necháme krátce zapéci v troubě.

Servírování

  • Hotovou polévku servírujeme s opečenou bagetkou se sýrovou krustou.

Poznámky

  • Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
  • Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
  • houby
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Cibulačka, Cibule, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
 | Website

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru