Polévka česnekový krém
Běžně se do krémových polévek dávají brambory. Naše krémy jsou zahuštěny Hraškou, tím získají lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživnou hodnotu.
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 40 g česneku může být i více, dáváme podle chuti
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka mletého pepře
- 50 g Hrašky na zahuštování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 ks bobkového listu
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- 50 g sušeného sójového mléka můžeme použít i smetanu
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme česnek nakrájený na plátky, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko.
- Polévku rozmixujeme na krém.
- Na ozdobení si můžeme osmahnout několik plátků česneku na másle. Plátky česneku položíme na povrch polévky při servírování.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření a celý kmín a hořčičné semínko v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.