Polský boršč s červenou řepou
Boršč bychom si měli připravovat pravidelně. Polévka zahuštěná Hraškou je sytá, krémově hladká, je plná zeleniny, má krásnou barvu díky červené řepě a jemnou chuť po smetaně. Notná dávka hrachu nám zvýší podíl luštěnin v našem jídelníčku, aniž bychom to postřehli.
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 30 g očištěné mrkve
- 30 g celeru
- 50 g očištěných brambor
- 100 g očištěné červené řepy
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 25 g Hrašky na zahušťování
- 1000 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 100 g sušeného sójového mléko Můžeme použít smetanu.
- 60 g Kysané zelí
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko (smetanu) a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme jej nadrobno.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Orestované koření dodá jídlu dobrou hlubokou chuť a podpoří naše trávení.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Polévky Recepty
Selská hrachová polévka se zeleninou
Hrachová polévka a přesto má novou chuť. Se zeleninou a paprikou je výživná a sytá. S peč
Polévky
Polský boršč s červenou řepou
Sytých a hřejivých polévek není nikdy dost a to hlavně v chladném období. Zahuště
Houby Polévky
Polévka žampionový krém
Krásně hustá, voňavá polévka má nezaměnitelnou chuť i vůni. Je-li zahuštěná Hraškou
Polévky
Polévka z jarních bylinek
Když jarní rostlinky začnou vystrkovat lístečky připravíme si tuto polévku zahuštěnou Hraš
Polévky
Polévka kapustový krém
Polévky vždy patřily na náš stůl. A mezi takové patří i kapustový krém zahuště
Polévky
Polévka hráškový krém
Jednoduchá polévka z mraženého hrášku zahuštěná Hraškou je krémová, jemná, sytá a
Polévky
Polévka česnekový krém
Během studených dnů nás zahřeje a posílí pořádná porce horké a krémové česnekové
Houby Polévky
Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou
Oblíbená krajová polévka zasytí a zahřeje. Zahuštění Hraškou přináší tělu spoustu prospěš
Polévky
Koprová polévka
Kopr voní, chutná a umí léčit. Pochutnáme si na výborné polévce a ještě podpoříme
Polévky
Kedlubnová polévka kedlubňačka
Polévka je lahodná, smetanově jemná a sytá. Chutná po kedlubnách a stojí za vyzkoušení.
Polévky
Hrstková polévka
Na lžíci máme samou chuť, plnou luštěnin a zeleniny. Dobré trávení zajistí Mahá koření
Houby Polévky
Gulášová polévka s hlívou ústřičnou
Gulášová polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Je snadná na přípravu a vý
Luštěninová jídla
Šoulet s cibulkou a sójovým párkem
Tradiční židovské jídlo. Když si dáte záležet a uvaříte šoulet podle našeho receptu,
Luštěninová jídla
Pučálka
Tradiční pochoutku z oraženého hrachu – pučálku, můžeme obohatit na konci přípravy i o
Luštěninová jídla Omáčky a šťávy
Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Jemná krémová omáčka s mírně nakyslou chutí po nakládaných okurkách obalí máslovou fazoli
Guláše Luštěninová jídla Omáčky a šťávy
Čočkový guláš
Staré ruské přísloví tvrdí „Čočka na stole – zdraví v rodině“.
Čočkový guláš může být tak
Luštěninová jídla
Čočka na kyselo
Když čočková jídla zahušťujeme Hraškou zpestříme náš jídelníček ještě o další luš
Luštěninová jídla
Cizrna na paprice
Dobrý tip jak vařit luštěninová jídla je využít klasické české recepty, kde maso nahradíme
Cerie Guláše Omáčky a šťávy
Znojemský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou.
Klasický český guláš s jemně nakyslou chutí po nakládaných okurkách. Jestliže guláš zahustíme Hraškou
Omáčky a šťávy Recepty
Svíčková omáčka
Příznivci klasické české kuchyně si hladí bříška. Omáčka zahuštěná Hraškou je neodolatelná. Plátek
Cerie Omáčky a šťávy
Rajčatová omáčka s kuličkami z Cerie
Voňavá rajská omáčka a šťavnaté kuličky z Cerie bude jídlo, na kterém si určitě
Cerie Guláše Omáčky a šťávy
Plzeňský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou
Vynikající guláš s chutí i vůní po pivu, vysokou výživnou hodnotou a dokonalou chutí.
Omáčky a šťávy Zeleninová jídla
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Oblíbená papriková omáčka a pečený květák je opravdu lahodná kombinace.
Luštěninová jídla Omáčky a šťávy
Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami
Jemná krémová omáčka s mírně nakyslou chutí po nakládaných okurkách obalí máslovou fazoli
Cerie Omáčky a šťávy
Kuličky z Cerie ve smetanové omáčce
Kdo by neznal masové kuličky, ty naše jsou vegetariánské, jsou samá chuť a smetanová omáčka k
Guláše Houby Omáčky a šťávy
Guláš z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná by měla být pravidelnou součástí našeho jídelníčku pro svů
Guláše Luštěninová jídla Omáčky a šťávy
Čočkový guláš
Staré ruské přísloví tvrdí „Čočka na stole – zdraví v rodině“.
Čočkový guláš může být tak
Dresingy Omáčky a šťávy Pomazánky
Česnekový dresing
Česnekový dresing se skvěle hodí k pečené zelenině, smaženým jídlům a také jako dresing
Cerie Omáčky a šťávy
Boloňské špagety s Cerií
Špagety v této podobě mají rádi děti i dospělí. Jestliže použijeme k přípravě
Zapékané
Zapečené jáhly se špenátem
Jednoduché, ale velmi chutné jídlo, které určitě stojí za vyzkoušení.
Zapékané Zeleninová jídla
Zapečená cuketa
Plátky cukety poléváme bešamelem z Hrašky a sypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v
Zapékané Zeleninová jídla
Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Skvělá možnost jak využít starší chleba.
Hraškový bešamel dodá nákypu jemnost a lahodnou chuť.
Cerie Zapékané
Plněné kedlubny Cerií
Nádivka z Cerie je vegetariánská náhrada masa. Chuť kedlubny navíc vyzdvihne bazalka, nasekaná rajčata a
Přílohy Zapékané Zeleninová jídla
Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
Lehké, svěží, ale přitom syté jídlo. Mahá koření mu dodá lahodnou chuť a Hrašková majonéza
Zapékané Zeleninová jídla
Pečená dýně hokaido
Na pečenou dýni najdete spoustu receptů, ale vyzkoušejte ten náš s Mahá kořením. Stojí to
Cerie Zapékané
Lasagne bolognese
Dobré lasagne tvoří i bešamelová omáčka. My jsme si ji připravili z Hrašky. Je to jemná
Přílohy Zapékané
Kopřivový (špenátový) nákyp
Nákyp připravený s bešamelem z Hrašky je jemný a lahodný, není nutné používat vajíčka.
Cerie Zapékané
Kedlubnové lasagne s Cerií
Domácí lassagně jsou vždy neodolatelně dobré. My jsme namísto těstovin použily plátky kedluben.
Zapékané
Francouzské brambory
Klasický české jídlo, které mají všichni rádi. Výtečnou chuť u našeho receptu tvoří beš
Zapékané Zeleninová jídla
Zapečená cuketa
Plátky cukety poléváme bešamelem z Hrašky a sypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v
Cerie Zeleninová jídla
Šuang-si z Cerie se žampiony a kapií
Šuang- si znamená štěstí. Toto jídlo nás nadchne: křupavá zelenina a kousky opečené Cerie, to
Zapékané Zeleninová jídla
Špenátový nákyp – slaná žemlovka
Skvělá možnost jak využít starší chleba.
Hraškový bešamel dodá nákypu jemnost a lahodnou chuť.
Zeleninová jídla
Špenát zahuštěný Hraškou
To je skvělý recept. Hraškový bešamel krémově obalí těstoviny, dodá jídlu na jemnosti a
Smažené Zeleninová jídla
Smažené celerové a Mrkvové hranolky
Neuvěřitelně dobré a jednoduché jídlo. Mrkev a celer nakrájíme na hranolky, namočíme do těstíč
Zeleninová jídla
Plněná paprika
Plněná paprika je klasika, která nikdy neomrzí a dá se připravit mnoha způsoby. Na naší very si
Omáčky a šťávy Zeleninová jídla
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Oblíbená papriková omáčka a pečený květák je opravdu lahodná kombinace.
Přílohy Zapékané Zeleninová jídla
Pečené brambory s česnekovým dresingem a teplým salátem z kysaného zelí
Lehké, svěží, ale přitom syté jídlo. Mahá koření mu dodá lahodnou chuť a Hrašková majonéza
Zapékané Zeleninová jídla
Pečená dýně hokaido
Na pečenou dýni najdete spoustu receptů, ale vyzkoušejte ten náš s Mahá kořením. Stojí to
Cerie Zeleninová jídla
Lečo s Cerií (tofu)
Šťavnaté lečo namísto vajíček zahuštěné Hraškou a s Cerií namísto párku vá
Cerie Smažené
Zeleninový karbanátek z Cerie
Jemný, šťavnatý karbanátek , který je obalený v těstíčku z Hrašky stojí za vyzkoušení.
Smažené
Zeleninové placičky s bylinkami
Zelenina podle sezóny smíchaná s Hraškou, vodou a osmažená. Jednoduchý recept, ale vynikající chuť.
Jsou
Houby Smažené
Žampiónové placičky
Nakrájíme žampiony, smícháme s těstíčkem z Hrašky a osmažíme jako bramboráčky.
Smažené Zeleninová jídla
Smažené celerové a Mrkvové hranolky
Neuvěřitelně dobré a jednoduché jídlo. Mrkev a celer nakrájíme na hranolky, namočíme do těstíč
Cerie Smažené
Řízečky z Cerie
Šťavnatý plátek Cerie v křupavém kabátku z hraškového těstíčka vás nadchne.
Smažené
Obalovaný sýr v těstíčku z Hrašky
Namísto těstíčka z vajíček použijeme těstíčko z Hrašky. Chuť je vynikající.
Houby Smažené
Obalovaný špíz
Špíz je rychlá pochoutka. Kousky zeleniny, hub a sýru napícháme na špejli, obalíme v Hraš
Smažené
Obalovaný květák a brokolice
Obalování v těstíčku z Hrašky je mnohem rychlejší než v klasickém trojobalu. Stačí jednotlivé kousky
Smažené
Obalovaný kedluben v Hrašce
Těstíčko z Hrašky šetří čas a chutná.
Stačí předvařené plátky kedluben namočit do
Smažené
Obalovaný chřest v Hrašce
Královská zelenina obalená a osmažená v těstíčku z Hrašky vytvoří opravdový zážitek pro gurmá
Smažené
Obalovaný chleba v Hrašce
Plátek chleba, který namočíme do těstíčka z Hrašky a osmažíme je výtečný
Houby Smažené
Obalované žampiony
Pokud žampiony jednou obalíte v Hrašce, tak příště již jiný způsob nezvolíte. Ach! Jsou tak
Smažené
Obalované brambory
Neuvěřitelně dobré a jednoduché jídlo. Plátky brambor obalené v těstíčku z Hrašky a osmaž
Smažené
Obalovaná kopřiva v Hrašce
Pro zpestření jarního jídelníčku můžeme obalit kopřivu v těstíčku z Hrašky.
Smažené
Obalovaná cuketa
Cuketové řízečky obalené v těstíčku z Hrašky jsou výtečné teplé i za studena.
Recepty Smažené
Obalovaná cibule
Cibulové kroužky obalené v Hrašce, to je tedy opravdová lahůdka. Tímto jídlem můžete okouzlit
Houby Smažené
Obalovaná bedle v Hrašce
Bedlové řízečky teplé i za studena jsou vynikající. Určitě vyzkoušejte!
Místo bedel se dá použí
Smažené
Květákové placičky
Křupavé a chutné i bez vajec a mouky.
Skvělý tip na rychlou večeři nebo svačinku
Přílohy Saláty
Wellness salát
Zdravější obdoba bramborového salátu, která má vždy úspěch. Namísto vařených brambor použ
Dresingy Pomazánky Saláty
Majonéza z Hrašky
Skvělá majonéza do všech salátů a na odlehčení smažených jídel.
Přílohy Recepty Saláty
Bramborový salát s nevšední majonézou z Hrašky
Na bramborový salát existuje mnoho receptů, ale ten náš je připraven s hraškovou majonézou, která salá
Přílohy Saláty
Bramborový salát s kysaným zelím a plátkem Cerie.
Zdravá variace bramborového salátu s kysaným zelím stojí za vyzkoušení. Mahá koření do salá
Houby Pomazánky
Žampionová pomazánka
Vařit s žampiony je radost. Žampiony s vyšlehaným hraškovým základem vytvoří zdravou, krémově
Pomazánky
Tvarůžková pomazánka
Kdo má rád tvarůžky ocení spojení Hraškového základu a tvarůžek.
Jemný našlehaný kré
Pomazánky
Pórková pomazánka
Pórek je přírodní antibiotikum, ve spojení s našlehaným hraškovým máslem vytvoří pomazánku
Pomazánky
Pomazánka ze syrové červené řepy
Blahodárné účinky červené řepy a hraškového másla na naše zdraví jsou známé a v
Pomazánky
Pomazánka z vařené červené řepy
Vyšlehané Hraškové máslo a červená řepa je skvělý typ na lahodnou a zdravou pomazánku.
Pomazánky
Pomazánka z dušeného celeru a mrkve
Celer, mrkev a vyšlehané hraškové máslo je dokonalá kombinace chuti.
Pomazánky
Pomazánka s medvědím česnekem
Medvědí česnek má obrovskou životadárnou sílu. Ve spojení s vyšlehaným hraškovým základem
Pomazánky
Pomazánka s jarní cibulkou
Šťavnatá nasládlá chuť mladé cibulky a našlehaný hraškový základ jednoduše vykouzlí lahodnou pomazánku.
Pomazánky
Nivová pomazánka
Našlehaná nivová pomazánka z hraškového másla je jemná, zdravá s chutí ušlechtilého sý
Pomazánky
Mrkvová pomazánka s celerem
Jednoduchá pomazánka vhodná i na slavnostní tabule. S hraškovým základem však mnohem zdravější.
Dresingy Pomazánky Saláty
Majonéza z Hrašky
Skvělá majonéza do všech salátů a na odlehčení smažených jídel.
Pomazánky
Lečo pomazánka
Šťavnatá pomazánka z paprik, rajčat a hraškového základu nás okouzlí. Je jemná, chutná a
Pomazánky
Křenová pomazánka
Pikantní chuť křenu zjemní vyšlehané hraškové máslo a získáme pomazánku dokonalé chuti.
Dresingy Pomazánky
Koprový dresing
Kopr – bylinka s charakteristickou chutí a léčivými účinky. Vyšlehaná s Hraškovým základem vytvoří
Pomazánky
Hraškové máslo -Základ na pomazánky
Hraškové máslo je výzva! Ve svém jídelníčku snížíme tuk, zvýšíme podíl
Dezerty Sladká jídla
Vanilkový krém s bezinkovou šťávou
Vyvážená kombinace sladké vanilky a voňavého bezu vás naprosto okouzlí.
Dezerty Sladká jídla
Nutela z Hrašky Vanilka
Nadýchaný kakaový krém s lískovými oříšky se dá připravit i z Hrašky Vanilka.
Dezerty Sladká jídla
Čokoládové koule či kuličky s banánem
Vyšlehaný hraškový základ a k tomu to nejlepší co máte po ruce, naplnit banánem , obalit
Dezerty Sladká jídla
Bublanina plná ovoce
Bublanina je moučník, který se nikdy neomrzí, obzvláště v létě, kdy dozrává spousta ovoce.
Dezerty Sladká jídla
Banánová pomazánka
Banánová pomazánka nadýchaná jako obláček.
Je neuvěřitelné, kolik podob může mít uvařená
Nápoje
Letní osvěžující nápoj s Mahá kořením
Tento nápoj se hodí ke každému letnímu jídlo. Kromě toho, že vás příjemně
Nápoje
Cibulový čaj s tymiánem a Mahá kořením
Když jsme nachlazení uvaříme si cibulový čaj s tymiánem, takový čaj už vařily naše babičky
Články Pokrmy
Zapékání – gratinovaní
Co všechno lze zapékat? Co je bešamel? Bešamel z hrachu? Je to vůbec možné?
Články Rady
Zahušťování s Hraškou
Nahradíme-li hrachem bílou mouku, získáme do našeho jídla novou výživovou hodnotu. Hraška
Články Postní
Velikonoční týden
Co se jedlo každý den o Velikonočním týdnu. Kde se vzal velikonoční zajíček?
Články Zdraví
Vegetariánské dítě a kolektiv? A co zdravé pamlsky?
Rady pro rodiče vegetariánských dětí.
Články Postní
Strava v čase předvelikonočním
Postní doba. Co se dříve jedlo v postním období a proč je dobré udělat v tuto dobu
Články Hraška Odpovědi na otázky
Strava dětí a Hraška
Stále opakovanou pravdou je, že kvalitní strava malých dětí je pro jejich budoucí zdraví velmi důlež
Články Vánoce
Štědrovečerní dobroty s Hraškou
Tradiční i netradiční štědrovečerní dobroty s Hraškou jsou výtečné. Spojí se lahodná chuť
Články Zdraví
Směry vegetariánství podobné a historie vegetariánství
Co je a co není vegetariánství? A jak vzniklo?
Články Pokrmy
Slané pomazánky a dresingy z hraškového másla.
Pomazánky připravené z hraškového základu jsou velmi chutné, hlavně když je důkladně vyšlehá
Články Zdraví
Sestavování jídelníčku
Na co si dát především pozor při sestavování jídelníčku pozor. Doporučení i
Články Postní
Pravidla pro očistnou kůru
Jaká zvolit pravidla pro jarní očistu? Kvalita tekutin, kvalita surovin, pravý a falešný hlad.
Články Vánoce
Poslední den roku s Hraškou
S Hraškou můžete mlsat, pochutnáte si a uspokojíte i ty nejnáročnější strávní
Články Vánoce
Období začátku roku
Naši předci žili moudře v souladu s přírodou na rozdíl od nás. Pohled na
Články Zdraví
Nedoceněné luštěniny v našem životě
Luštěniny podporují nejen naše zdraví, ale zdraví našich polí. Dejme do jídla chuť i zdraví.
Články Mahá koření
Nápoje zlepšující trávení
Tradiční i netradiční štědrovečerní dobroty. Tentokrát zdravě.
Články Zelenina
Nakládané zelí
V každé rodině bylo tradicí na podzim naložit bečku zelí a navařit spoustu povidel, aby tato
Články Mahá koření
Mahá proti Masoxu
Koření dodá jídlu nejen chuť, ale podporuje trávení a tím podporuje i imunitu.
Články Mahá koření
Mahá koření a imunita
Nejvíce imunitu podporuje domácí strava a vřelé rodinné vztahy.
Články Zelenina
Křen v našem jídelníčku
Objevte tradiční zdravou potravinu.
Kdysi velmi oblíbený křen se pomalu vytrácí z našeho jídelníč
Články Vánoce
Jídlo na Nový rok s Hraškou
Říká se: “ Jak na Nový rok, tak po celý rok.“ A tradice připomíná, že
jídlo s čoč
Články Pokrmy
Jídla z krup, pohanky a jáhel
Zapomenutá jídla z krup, pohanky a jáhel se pomalu začínají objevovat v našem jídelníčku.
Články Zdraví
Jídla z hrachu, čočky, fazolí, krup, pohanky a jáhel
Dříve se jídla vařila ze surovin, které byly po ruce, hlavně z čočky, hrachu, fazolí, krup č
Články Zdraví
Jak řešit přílišnou hubenost či nadváhu u vegetariánských dětí a co školní stravování?
Nejen stravou k ideální váze.
Články Vánoce
Jak obarvit citronovou polevu na zdobení perníčků bez použití chemických barviv
Krásně barevné vánoční cukroví bez chemie.
Články Vánoce
Jak na vánoční cukroví bez vajec
Pečení s Hraškou je jednoduché. Prostě Hrašku jen přidáme do těsta. Navíc zvýší
Články Zdraví
Jak je to s živinami, vitamíny a minerály u vegetariánských dětí?
Vyvážená strava pro děti.