Polský boršč s červenou řepou
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 30 g očištěné mrkve
- 30 g celeru
- 50 g očištěných brambor
- 65 g očištěné červené řepy
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 25 g Hrašky na zahušťování
- 920 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 60 g sušeného sójového mléko Můžeme použít smetanu.
- 60 g Kysané zelí
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko (smetanu) a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme jej nadrobno.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Recepty Zeleninová jídla
Špenát zahuštěný Hraškou
My jsme použili čerství špenát. Výborný je ale i mražený.
Dezerty Pomazánky Recepty
Pomerančová pomazánka s medem na sladko
Výborná pomazánka, která potěší všechny mlsné jazýčky 🙂
Recepty Sladká jídla
Štědrovečerní koláč
Štědrovečerní koláč je slavnostní dobra, která ozdobí každý stůl.
Dezerty Recepty Sladká jídla
Perníčky
Tyto perníčky budou snězené hned po upečení. Garantujeme vám, že si je budete chtít upé
Články
Zapékání – gratinovaní
Co všechno lze zapékat? Co je bešamel? Bešamel z hrachu? Je to vůbec možné?
Články
Zahušťování s Hraškou
Nahradíme-li hrachem bílou mouku, získáme do našeho jídla novou výživovou hodnotu. Hraška
Články Daja blog
Období začátku roku
Pohled na nastávající rok tak, jak to bylo v minulosti a současně pohled na dnešní dobu.
Články
Nedoceněné luštěniny v našem životě
Luštěniny podporují nejen naše zdraví, ale zdraví našich polí.
Pokud chceme hubnout, tak nám pomůž
Články
Nakládané zelí
V každé rodině bylo tradicí na podzim naložit bečku zelí a navařit spoustu povidel, aby tato
Články
MAHÁ proti MASOXU
Koření dodá jídlu nejen chuť, ale podporuje trávení a tím podporuje i imunitu.
Články
Jídla z krup, pohanky a jáhel
Zapomenutá jídla z krup, pohanky a jáhel se pomalu začínají objevovat v našem jídelníčku.
Články
Jídla z hrachu, čočky, fazolí, krup, pohanky a jáhel
Polévky vždy patřily na náš stůl. Zdravé a poctivě připravené polévky nasytily a potěš
Články
Filosofie jarní očisty
Jaká zvolit pravidla pro jarní očistu? Kvalita tekutin, kvalita surovin, pravý a falešný hlad.