Polský boršč s červenou řepou

Ing Eliška Škvařilová
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá celá
  • 20 g Olej
  • 80 g Cibule očištěná
  • 30 g Mrkev očištěná
  • 30 g Celer
  • 50 g Brambory očištěné
  • 65 g Červená řepa očištěná
  • 7 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 2 g Cukr
  • 25 g Hraška na zahuštování
  • 920 ml Vývar nebo voda
  • 6 g Sůl
  • 60 g Sušené sójové mléko Můžeme použít smetanu
  • 60 g Kysané zelí

Instrukce
 

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, brambory, červenou řepu a orestujeme.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a krátce orestujeme.
  • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko (smetanu) a kysané zelí. Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Boršč, Červená řepa, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Let us know how it was!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru