Sedlácké kroupy

Ing. Eliška Škvařilová
Tradiční vánoční pokrm s houbami.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce

Ingredience
 
 

Kroupy

  • 1 g Kmín celý
  • 1 g Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 100 g Cibule očištěná
  • 7 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 120 g Kroupy
  • 720 ml Vývar nebo voda
  • 6 g Sůl
  • 1 špetka Majoránka

Zelenina

  • 40 g Olej
  • 100 g Mrkev očištěná
  • 80 g Celer
  • 225 g Zelí
  • 60 g Rajče
  • 1 g Cukr
  • 4 g Sůl
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 40 g Hrášek mražený
  • 40 g Paprika očištěná

Způsob podávání

  • 120 g Nastrouhané tofu, nebo sýr
  • 200 g Nakládaný okurek

Instrukce
 

Kroupy

  • Kroupy namočíme přes noc ve studené vodě.
  • Ráno vodu z krup slijeme.
  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
  • Smícháme s namočenými kroupami.
  • Kroupy zalijeme horkou vodou, osolíme a zvolna vaříme, až jsou kroupy měkké a voda vydušená. Je důležité kroupy vařit zvolna, neboť tak získáme lahodnou chuť krup. Proto kroupy vaříme ve větším množství vody. Do uvařených krup přidáme majoránku a dobře promícháme.

Zelenina

  • Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer a zelí.
  • Přidáme nakládaná rajčata, cukr, sůl a krátce orestujeme.
  • Přidáme nakrájenou papriku, mražený hrášek a orestujeme, až se mražená zelenina rozpustí.

Dohotovení

  • Uvařené kroupy smícháme se zeleninou.
  • Podle potřeby podlijeme vývarem, tak aby podávané jídlo bylo šťavnaté.

Způsob podávání

  • Servírujeme na talíři spolu s nakládaným okurkem, posypané strouhaným tofu, nebo sýrem a ozdobíme bylinkami.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla. Navíc zvýrazní chuť hub.
Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahuštování, Kroupy, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru