Věnec z kynutého těsta s trojí nádivkou

Ing. Eliška Škvařilová
 Je to náš symbol pro chvíle pohodyVariace kynutého moučníku. Tři nádivky dodají na chuti a pestrosti. Vláčná, jemná dlouho vydrží
Porce 1 koláč
Kalorií

Ingredience
  

Těsto

  • 1 g sušeného droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 50 g sušeného sójového mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 300 g celozrnné mouky
  • 10 g Hrašky Vanilka
  • 2 g soli
  • citronová kůra z bio citronu
  • 40 ml slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

Náplň maková

  • 150 g máku
  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 100 g cukru
  • 500 g vody nebo mléka
  • 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
  • 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
  • 1 špetka soli
  • perníkové koření
  • 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
  • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa

Náplň povidlová

  • 140 g povidel
  • rum nebo voda na zředění povidel, je-li potřeba

Náplň tvarohová

  • 250 g tvarohu
  • 50 g cukru
  • 10 g vanilkového pudingu
  • vanilkový extrakt
  • citronová šťáva
  • citronová kůra z bio citronu
  • 1 špetka kurkumy
  • 1 špetka soli

Dohotovení

  • máslo na vymazání formy
  • sekané ořechy na vysypání formy

Instrukce
 

Postup práce

  • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
  • Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
  • Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku a rozdělíme na tři stejně široké pruhy.
  • Každý potřeme jinou nádivkou. Jeden tvarohovou, druhý makovou a třetí povidlovou. Pruhy těsta pečlivě stočíme do závinu tak, aby byly dokonale uzavřeny. Všechny tři záviny spleteme do copánku.
  • Kulatou formu nebo hrnec vytřeme máslem a vysypeme sekanými ořechy. Nemáme-li dostatečně velkou formu, upečeme dva menší věnce.
  • Copánek přeneseme do formy nebo kastrůlku a stočíme do věnce. Konce pečlivě spojíme k sobě. Doprostřed formy dáme plechový hrneček, který rovněž potřeme máslem a posypeme ořechy. Tak zabezpečíme, že tvar věnce zůstane zachován a zkrátí se i doba pečení moučníku.
  • Formu přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
  • Povrch těsta potřeme vlažným mlékem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180 0C.
  • Pečeme asi 10 minut, pak teplotu ztlumíme a zvolna dopékáme asi 45minut.
    Doba pečení je závislá na velikosti formy.
  • Je-li věnec dostatečně propečený se přesvědčíme vpíchnutím špejle, která musí zůstat po vyndání čistá.
  • Věnec necháme ve formě dobře vychladnout.

Příprava nádivek

  • Maková nádivka
  • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.

Náplň maková

  • Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
  • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
  • Vodu s tukem přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
  • Nádivku necháme vychladnout.

Náplň povidlová

  • Všechny ingredience smícháme dohromady a jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

Náplň tvarohová

  • Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
 
Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru