Makový kynutý závin

Ing. Eliška Škvařilová
Nikdo neodolá – nadýchaný závin naplněný šťavnatou makovou nádivkou.
Co může být lepší než voňavý mák v moučnících?
Maková nádivka uvařená s Hraškou Vanilka je svěží a šťavnatá. Takto připravená náplň zručí, že závin vydrží delší dobu vláčný. Hraška Vanilka vnese do každého moučníku i kus pořádného zdraví, ale chuť bude stále výtečná.
Porce 1 koláč
Kalorií

Ingredience
 
 

Kynuté těsto

  • 1 balíček sušeného droždí nebo čerstvého
  • 100 g krupicového cukru
  • 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
  • 50 g sušeného sójového mléka
  • 300 g hrubé mouky
  • 300 g celozrnné mouky
  • 10 g Hrašky Vanilka
  • 2 g soli
  • citronová kůra z bio citronu
  • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

Maková náplň

  • 150 g máku
  • 50 g Hrašky Vanilka
  • 500 ml vody
  • 100 slunečnicového nebo kokosového olejenebo másla
  • 100 g cukru podle chuti
  • 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
  • 1 špetka soli
  • 50 g pikantní marmeldy (rybízové, meruňkové, višňově) nebo podle chuti
  • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
  • skořice nebo perníkové koření podle chuti

Potírání

  • vlažné mléko
  • rozpuštěné máslo

Instrukce
 

Příprava těsta na závin:

  • Hraška Vanilka v kynutém těstě nahradí vajíčko, ale důležité je, že se zvýší i výživná hodnota moučníku.
  • Pokud přidáváme do těsta celozrnou mouku, je potřeba počítat s tím, že celozrnná mouka bude potřebovat ke svému zpracování větší množství mléka či vody než je uvedeno v receptu. Proto těsto vždy zaděláváme řidší, neboť během kynutí zhoustne.
  • Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, ktéré necháme na teplém místě 1 hodinu vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Maková nádivka

  • Mák nejprve ochutnáme a pomeleme.
  • Pokud je mák nahořklý, můžeme ho nejprve spařit horkou vodou a pak rozmixovat v mixéru s odměřeným množstvím vody či mléka.
  • Vodu s tukem přivedeme k varu.
  • Smícháme sušené sójové mléko, cukr, Hrašku Vanilka, mletý mák a důkladně promícháme.
  • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
  • Nádivku necháme vychladnout.

Dohotovení

  • Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 1 cm ve tvaru obdelníka.
  • Dvě třetiny plátu potřeme nádivkou, závin svineme směrem od okraje s nádivkou k prázdnému okraji.
  • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
  • Makovou nádivku můžeme poklást švestkama nebojiným ovocem, podle sezóny.
    Závin bude šťavnatější.
  • Pečeme 5 minutve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a závin zvolna dopékáme.
  • Pokud chceme mít závin vláčný, po vytažení z trouby ho potřeme vlažným mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem.

Poznámky

Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
Klíčové slovo Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Mák, Pečení, Sladké, Zdravé vaření
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Website | + posts

Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru